Za vikend nas čekaju dvije promjene, evo šta ljekari savjetuju građanima

Vijesti 29. mar 202418:26 0 komentara

Zimu nismo ni osjetili, a već je stiglo proljeće s ljetnim temperaturama. Tako će biti i za vikend, kad se pomjeraju i kazaljke na satu, pa će dan od nedjelje biti duži. Provjerili smo kako ove promjene utječu na organizam.

Prethodni vikend sniježne pahulje nakratko su zabijelile bh gradove. A kako se bližimo kraju sedmice temperature sve više rastu.

“Temperature u narednom periodu, sve do ponedeljka će odstupati za 10 do 12 stepeni u odnosu na dugogodišnji niz 1991-2020, što govori da zaista temperature zraka nisu uobičajene za ovo doba godine. Mi govorimo o temperaturama zraka koje će se u većem dijelu zemlje tokom ovog vikenda kretati između 22 i 28, a lokalno na sjeveroistoku naše zemlje te temperature mogu po prvi put u 2024. godini dosegnuti 30 stepeni Celzijusa”, ističe meteorolog Nedim Sladić.

Neuobičajeno visoke temperature i sunčano vrijeme obradovalo je građane Sarajeva, ali i mnoge turiste koje smo sreli u gradu.

Iako većini prijaju visoke temperature, ipak ljudski organizam se još uvijek nije prilagodio nagloj promjeni vremena, kažu ljekari.

“Naročito će komplikacije i otežane tegobe osjetiti naši hronični pacijenti, pacijenti koji boluju od bolesti kardiovaskularnog sistema, oni koji imaju visok, nizak krvni pritisak, oni koji imaju angiozne tegobe nakon infarkta miokarda i slično. Potom imamo i povećan broj neuroloških pacijenata sa glavoboljama, vrtoglavicama, depresijom, poremećajem koncentracije i slično, takođe i pacijenti koji boluju od respiratornih organa”, kaže doktorica Riada Blažević.

Pored neobičnih vremenskih prilika, ovog vikenda prelazimo i na ljetno računanje vremena. Mnoga istraživanja pokazala su da prelazak na ljetno ili zimsko računanje vremena ima uticaja na organizam, a nerijetko se javljaju i negativne posljedice.

“I na tjelesno i na mentalno zdravlje ljudi. Kraće spavamo, dolazi do poremećaja lučenja melatonina koji učestvuje u čitavom nizu fizioloških procesa u organizmu pa samim tim mogu se očekivati poremećaji tipa glavobolja, poremećaja koncentracije, promjena nivoa krivnog pritiska, vrtoglavice itd”, dodaje Blažević.

Ipak, postoji način i za ublažavanje simptoma proljetne depresije, ljekari stavljaju akcenat na uravnoteženu ishranu i posebno konzumaciju voća i povrća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!