Zabrana pušenja u FBiH doživjela izmjene: Ko može odahnuti i kome idu na ruku?

Vijesti 16. dec 202319:20 1 komentar
N1 / Ilustracija

Iako je prvobitnim Zakonom o zabrani pušenja u Federaciji trebalo doći do potpune zabrane, ipak će novi podzakonski akti ići na ruku ugostiteljima i duhanskoj industriji. Po uzoru na regiju nove olakšice će biti predviđene nacrtom pravilnika, tvrde u ministrastvu. U federalnoj inspekciji ipak savjetuju čekanje i zvanične objave.

U novembru je pomoćnik ministra za zdravstvo Federacije Vedran Marčinko izjavio kako će se objekti do 50 m2 uslužnog dijela moći opredijeliti za pušenje ili zabranu. Zbunilo je to sve uključene u donošenje i provođenje ovog zakona jer se do sada govorilo o potpunoj zabrani.

“Cijela regija je išla na takvu primjenu zakona i takvo zakonsko rješenje. U nacrtu našeg zakona koje smo imali bilo je potpuna zabrana. Međutim na parlamentu, parlamentarci su odlučili da budu i ugostiteljski objekti obuhvaćeni izuzecima, gdje ćemo mi donijeti pravilnik”, rekao je Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za zdravstvo FBIH.

Ugostitelji sa manjim objektima, koji su ujedno i bili najugroženiji donošenjem ovog zakona, kako sada stvari stoje mogu odahnuti i pripremati novac za investiciju uvođenja specijalnih ventilacionih sistema.

“Ja sam ga slušao, pa ne zna ni on, do 50tak gdje ne ulazi šank i još prostora. Pa u Austriji je do 60 m2 mogu da se opredjele, nije to ništa novo. Ja imam primjere da su pojedini ugostitelji prije 15-20 godina samoincijativno zabranili pušenje. To ništa nije novo kod nas”, objasnio je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja BiH.

Ipak iz federalne inspekcije kažu da treba sačekati objavu nacrta pravilnika prije bilo kakvih skupih intervencija u prostoru.

“Šta će biti u tom pravilniku ja sam rekao mi kao inspecija ne znamo niti možemo utjecati na to. Mi možemo samo kada bude javna rasprava, uz saglasnost direktora, dati mišljenje da lije to ok ili ne, pošto će dio inspekcije govorim sada za federalnu zdravstvenu inspekciju, inspekciju zaštite na radu i tržišna inspekcija, svako iz svoje nadležnosti vršiti kontrolu takvih subjekata”, istakao je Adi Gujić, glavni zdravstveni inspektor FBiH

Pušači nezadovoljni potpunom zabranom, ali razumiju nepušače, koji kažu zabrane su trebale biti uvedene i mnogo ranije.

Više u prilogu Sunčice Lukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare