Velika bura zbog zabrane ulaska Selmi Bajrami u Srbiju: “Potez BIA-e s ciljem skretanja pažnje s gorućih pitanja”

Vijesti 25. jan 202419:27 2 komentara

Zabrana ulaska pjevačici Selmi Bajrami u Srbiju je, smatraju analitičari, potez obavještajnih službi s ciljem skretanja pažnje javnosti s gorućih pitanja. Tamošnje institucije, bar prema riječima bh. ministra diplomatije, nemaju saznanja da je pjevačica po bilo kom osnovu sigurnosna prijetnja za Srbiju. Stoga, Aleksandar Vulin stoji iza ove zabrane, što je i sam saopćio.

“Neuobičajeno je da se šef službe hvali da je nekome nešto zabranio”

“Neuobičajeno je da se šef, a naročito ne bivši šef službe, hvali da je nekome nešto zabranio itd. S druge strane radi se o zloupotrebi podataka za dnevno političke svrhe ili da se skrene pažnja sa nečega što se ”iza brda valja” unutar Srbije, npr. priznanje Kosova ili neki drugi politički razlozi”, rekao je Hamza Višća, ekspert za reformu sigurnosnog sektora.

Isto zapaža i aktivistkinja iz Srbije Aida Ćorović. Tako se između ostalog ne govori, kaže, o ukidanju dinara na Kosovu.

“Pravi se frka zbog neke pjevačice koja je pokazala orla, a niko se ne bavi ovim stvarima. Čekajte, Kosovo očigledno nije Srbija čim imaju kosovske tablice. Također, kada govorimo o javnim ličnostima niko se ovdje nije bavio kada je najpoznatiji Srbin Novak Đoković sjedio sa Ritom Orom i smejali su se. Znamo da je ona velika zagovornica Velike Albanije”, kazala je Ćorović.

Reagovao i ministar vanjskih poslova BiH

Ranije je zabranu ulaska u Srbiju dobio i glumac Feđa Štukan. Konkretni razlozi mu nisu saopšteni. Poslije toga nije pokušavao ući u susjednu državu zbog jasne poruke da to ne radi.

“To što mi imamo je oznaka pored našeg imena i kada predaš pasoš on se skenira i upali se zvjezdica… oni ne znaju na granici čemu to služi i zovu BIA i oni dođu i ima pravo da te ispituje, privede i vrati u zemlju iz koje si došao i nema ulaska u Srbiju”, kazao je glumac Feđa Štukan.

Slučajeve zabrana komentarisao je i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Pozvao je predsjednika Srbije da se oglasi.

“Nećemo uzvraćati istom mjerom. Jer se to u slobodnim zemljama, naročito onima koje imaju ambiciju ka EU i gdje su demokratski procesi dignuti na visoki nivo. Mi to ne radimo. Sloboda govora je zagarantovano pravo, stava, mišljenja, kritike javne vlasti”, rekao je Konaković.

U BiH ulaze negatori genocida i oni koji veličaju zločince

A dok glumac Feđa Štukan ne može u Srbiju iz Srbije u BiH nesmetano može ući profesor Miloš Ković. Ković u izjavama pozitivno oslikava ratnog zločinca Ratka Mladića i smatra da će njegova historijska uloga biti sve svjetlija protokom vremena. Svojevremeno je ocjena OSA-e bila, kako je Ković prijetnja po bh. sigurnost. No, ministar sigurnosti Nenad Nešić djelovao je kako bi se ukinula prethodna zabrana. Reciprocitet u zabranama, kažu analitičari, mora postoji, ali i biti zasnovan na struci – ne politici.

“Naravno ukoliko postoje elementi, a ne samo po principu političkog reciprociteta. Znate, Obavještajno sigurnosna agencija nije politička institucija nego stručna institucija koja se bavi sigurnosnim fenomenima u kontekstu nacionalne sigurnosti. Postoje ljudi kojima se treba zabraniti ulazak jer njihove izjave i ideje utiču na propagiranje ideologija koje su doprinijele stvaranju i činjenju genocida i ratnih zločina”, rekao je Sandi Dizdarević, univerzitetski profesor.

Ulazak u Srbiju zabranjen i muzičarima Bubi, Jali, Sadiku Hasanoviću…

Ranije je zabranu ulaska u Srbiju dobio i pjevač Sadik Hasanović zbog, kako je navedeno, pjevanja nacionalističkih pjesama. Zabranu su dobili i bh. reperi Jala Brat i Buba Koreli. Neki od njih su saznali, kažu, da bi zabrana mogla trajati godinu dana, dok neki imaju informaciju da je trajna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare