Zagreb pod policijskom opsadom, Nancy Pelosi stigla u Hrvatsku

Vijesti 24. okt 202216:47 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL/Ilustracija

U Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava Prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. Zbog njegovog održavanja očekuje se dolazak velikog broja gostiju, među kojima su predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, ali i predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji je već stigao u Hrvatsku i u subotu se sastao s Gordanom Jandrokovićem.

Nakon sastanka s predsjednikom Sabora RH Gordanom Jandrokovićem, Pelosi je stigla na sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

N1

Pelosi se prisjetila rata u Hrvatskoj

“Ovo je prvi posjet jedne predsjednice ili predsjednica američkog Kongresa Saboru, tako da nam je čast i pokazuje jednu visoku razinu naših odnosa”, rekao je Jandroković dodajući da su tijekom sastanka utvrdili da su imali prijateljski sastanak na kojem je utvrđeno da dvije zemlje dijele iste vrijednosti, sloboda, demokracija i zaštita ljudskih prava.

“Iskazali smo snažnu potporu ukrajinskom narodu i isto tako teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine”, rekao je predsjednik Hrvatskog Sabora istaknuvši da žele poslati jasnu poruku da će učiniti sve da bi Ukrajina dobila ovaj

Nancy Pelosi u svom je obraćanju istaknula da iako je ovo prvi posjet nekog predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa Hrvatskom Saboru, ovo nije njezin prvi posjet Hrvatskoj.

N1

“U Hrvatskoj sam bila 90-ih godina kao top demokrat i član pododbora za pružanje pomoći. Tada sam svjedočila velikoj hrabrosti hrvatskog naroda u ratu i agresiji od tada susjedne države. Zahvaljujem Hrvatskoj što sada koristi to vrijedno iskustvo u potpori Ukrajini koja se nalazi u situaciji rata”, poručila je Pelosi.

“Kada govorimo o odnosima SAD-a s drugim državama, tri su nam stvari najvažnije – sigurnost, gospodarstvo i upravljanje. Naš odnos s Hrvatskom u sva tri područja je u porastu”, kazala je.

Milanović: Ne želim biti jedan od pozera

Predsjednik RH Zoran Milanović, koji nije pozvan da bude dio ovog summita čiji je domaćin Hrvatska, poručio je danas iz Makarske: “Ne želim biti još jedan od pozera koji će tome doprinositi”.

“To je parlamentarna inicijativa koja se vrti oko ove tragedije u Ukrajini. Na kraju će Amerikanci i Rusi morati sjesti jer oni vode posredni rat preko ukrajinske grbače”, smatra Milanović, dodavši da ne razumije zašto se gotovo nitko to ne usudi reći.

Milanović se neće susresti ni s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Milanović je rekao da je taj susret “prekasno” zatražila američka ambasada.

“Gospođa Pelosi nije izvršna vlast, to su kurtoazni sastanci. Ona ionako za dva tjedna neće biti to što je sada”, rekao je Milanović i najavio ishod američkih parlamentarnih izbora. “Izbori su u Americi za dva tjedna i pobijedit će republikanci, i to uvjerljivo”, dodao je Milanović.

Grad pun policije

Zbog mjera sigurnosti, policija je uspostavila posebnu regulaciju prometa u Zagrebu, a upozorili su i da može doći do privremenih prekida javnog prometa.

Sve će regulirati policijski službenici čije je prisustvo u gradu i više nego primjetno

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!