Zahuktava se saga ‘Hranjen’: Tunel toliko kasni da se ne zna ni je li isplativ

Vijesti 09. sep 202320:43 0 komentara
N1

Ponovo se zahuktava saga oko izgradnje tunela Hranjen. Pola posla je urađeno, a za drugu polovinu biće potrebno još 123 miliona KM. Stručnjaci kažu da je ovaj projekat iscrpio i vrijeme i finansije toliko, da se ne zna je li još uvijek ekonomski isplativ.

Tri decenije govori se o spajanju Sarajeva i Goražda, gotovo pet godina traje probijanje tunela Hranjen. Kada se radovi jednom završe, od sarajevske Vijećnice, preko Prače i Hrenovice do Goražda, stizaće se za 45 minuta, umjesto dosadašnjih sat i po, ili dva. Umjesto 96, prelaziće se 57 kilometara. No, dugotrajni radovi, odugovlačenje, finansijski problemi, sve je to obeshrabrilo Goraždane.

“Ljudi imaju veliko nepovjerenje kad će biti izgrađen, da li će biti izgrađen? Nešto kad se uspori odmah ide ogroman broj sumnje od strane naših građana. Kamera koja je postavljena na teritoriji Novog Goražda u Ustiprači, zabilježeno je preko milion i 700 hiljada inostranih tablica, znači ovaj kraj je tranzitan i ogroman broj putnika prolazi ovim krajem”, istaknuo je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Budućom brzom cestom saobraćaće se u dvije trake. Jedna u pravcu Sarajeva, druga u pravcu Goražda. Kada u roku od 24 sata ovim putem prođe 10 hiljada vozila, stvoriće se uslovi za dvije trake u jednom pravcu.

Ali to se čini kao daleka budućnost, jer se do sada u tunelu, dužine 5,7 kilometara, uradilo pola posla. A nakon što su prošle godine radovi obustavljeni, Autoceste Federacije BiH sada su ponovo objavile tender za završetak radova na probijanju tunela.

“Radovi obuhvaćeni ovom nabavkom obuhvataju probijanje i izgradnju primarne podgrade i ugrađivanje sekundarne obloge što predstavlja kompletiranje objekta. Dodatno, ugovorom je predviđena izrada projektne dokumentacije za završnu fazu izgradnje tunela Hranjen”, navedeno je.

Izdvaja se dodatnih 123 miliona KM. No, postavlja se pitanje gdje je završilo 8,5 miliona maraka, koje je prošle godine Federalna vlada izdvojila iz budžeta. Na račun Vlade Bosanskopodrinjskog kantona, novac nije prebačen. Prema riječima premijera Ćulova, bivša premijerka ovog kantona potpisala je ugovor sa tadašnjim ministrom, a sada direktorom Autocesta.

Priču donosi Dragica Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!