Zahvaljujući dobrim ljudima: Teško bolesna Milica i njena porodica dobit će kuću

Vijesti 18. feb 202222:08 0 komentara
N1

Bez posla, u trošnoj kući, s teško bolesnom kćeri, u Kolima nadomak Banje Luke, živi petočlana obitelj Tubinjić. Teško je opisati što sve prolaze zbog zdravstvenih problema njihove 15-godišnje kćeri Milice. Dobri ljudi predvođeni Humanitarnom organizacijom Mozaik prijateljstva skupili su više od 100 hiljada maraka za izgradnju kuće obitelji Tubonjić, ali i bolje uvjete za oboljelu Milicu.

U trošnoj kući podno Manjače, krije se mnogo uzdaha, tuge i strahova. Najviše majke Zore. Više od petnaest godina bdije nad prijevremeno rođenom kćerkom Milicom. Dijagnoza – cerebralna paraliza. Uz to što je nepokretna, koristi pelene, reaguje samo na svjetlost, Milica ima i neobjašnjiv sindrom.

“Grize puno prste, krv krene, ona i dalje grize”, govori nam Milicina majka Zora.

N1

Milica nema ni adekvatan krevet, u memljivoj kući često se razbolijevaju, dimnjak se urušava, vode u kuhinji nema. Ipak uz zahvalnost dobrim ljudima, ističu skromne želje.

“Zdravlje da posluži, i eto to sada kuća, krov nekakav, to nam je najneophodnije. Da se djetetu stanje popravi, da ide nabolje. Sve što je starija – sve više problema”, priča Zora Tubonjić.

Niko nema stalni posao u porodici. Starija braća rade na dnevnicu. Roditelji se bore, sade baštu, a uz malo stoke, nekako se preživi.

“Imamo, pravimo vrt, držimo domaće životinje, borimo se. Ovo, ne dao Bog nikome, kad bi čovjek znao gdje će glavom platiti, ne bi ni išao. Ja sam mislio da će meni Milica produžiti život, izgleda da će mi ga prije skratiti”, izjavio je Ćiro Tubonjić.

Kako bi makar malo olakšali život porodici, humanitarci Mozaika prijateljstva pokrenuli su akciju. Danas je Tubonjićima uručen ček od preko 100.000 KM, za izgradnju kuće. Šta preostane, biće usmjereno ka Milicinom ozdravljenju.

“Vjerovati, kao što majka kaže, da na računu imate 108.000 KM, možda za nekog bogatog nije ništa, za ljude poput nas, njih, koji nemamo i borimo se kroz život, ovo je velik pogodak, uspjeh svih naroda. Od početka je dogovor da to radimo zajedno. Da se pravi kuća kakva njima odgovara. Najviše što će Mozaik učestvovati je Milicina soba, da možda po prvi put stigne krevet, pravi kakav dijete treba da ima. Jako sam srećan čovjek, zajedno sa ovim ljudima, sa svim televizijama, od Elte i Ljubinka Spasojevića, Atv, RTRS, N1, K3”, izjavio je Miroslav Subašić, iz Mozaika prijateljstva.

N1

Tubonjići se zahvaljuju dobrim ljudima. Ima ih kažu i u sistemu. Ističu i trud Zavoda Miroslav Zotović, čiji ljekari liječe Milicu. Kažu nam dođite opet na proljeće, tek tada bismo, dodaju, vidjeli njihovo skromno, ali uredno dvorište u punom sjaju. A Zora nam objašnjava i zašto je umjesto cvijeća, ispred kuće veš mašina

Ima već deset godina veš mašinu, ona je ovdje na otvorenom u dvorištu kuće. Struja varniči kada kiša pada, mašina korozira, više ne otkuhava bijelo, ali funkcioniše šareno. A i vodu su doveli na domišljat način.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!