Zaimović o izboru Predsjednika FBiH: Politički džuboks u režiji Dragana Čovića

Vijesti 28. feb 202313:13 0 komentara
F.Z./N1

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počela je pauzom, a onda je uslijedila rasprava. Jedina tačka dnevnog reda jeste izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Mirsad Zaimović (SDA) ponovio je kako je "SDA nezaobilazan faktor" te optužio lidera HDZ-a Dragana Čovića za pravljenje "političkog džuboksa".

“Pristajući na ovakav scenarij i hodogram ide se protiv Ustava. G. Lendo neće dati saglasnost na onaj dogovor koji je Trojka postigla sa HDZ-om i jasno je da se u takvim uslovima ne može formirati Vlada FBiH. Jedno od rješenja je da izmijenimo Ustav, mi ćemo te izmjene podržati – da se prostom većinom u Predstavničkom domu bira Vlada FBiH. Sve ostalo je pravljenje političkog džuboksa koji vrši Čović. On, kad mu odgovara legitimno predstavljanje pozove se na njega, a kada se govori o Klubu Bošnjaka onda govori o prostim većinama. Moramo se dogovoriti. Nas optužuju za blokade, a blokiraju oni koji srljaju u donošenje političkih odluka”, poručio je Zaimović.

Igor Stojanović (SDP) kazao je kako će se danas na glasanju saznati “da većina postoji”.

“Očekujem da se potvrdi kao za izbor oba rukovodstva. Nadam se da će demokratski dogovor prevladati i u Parlamentu i za izbor Vlade FBiH”, dodao je Stojanović.

Nova pauza

Podsjetimo, sjednica je počela odmah pauzom nakon što je Jasmina Bišćevic Toki zatražila poslovničku intervenciju. Potom je uslijedila rasprava, a onda je ponovo zatražena polusatna pauza, a nakon obraćanja Nezira Pivića (SDA) koji je tražio da se odgodi sjednica rekavši da sjednica nije u skladu sa Poslovnikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!