Zajednička izjava Borrella i Varhelyija: U EU nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince

Vijesti 10. jul 202413:18 1 komentar
Olivier Matthys/Pool via REUTERS

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi izdali su zajedničko saopštenje povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem pozivaju političke u BiH lidere da “odbace retoriku podjela i djeluju s istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom”, ističući da u EU “nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince”.

Borrell i Varhelyi navode da je genocid u Srebrenici prije 29 godina bio “jedan od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj historiji”.

Naša je dužnost da odamo počast sjećanju na preko 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice. Pozivamo lidere da odbace retoriku podjela i djeluju s istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom”, dodaju.

Zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje historijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još uvijek vode kao nestali i privođenje svih počinitelja pravdi. Ovo je ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida. Moramo zajedno graditi mostove do pomirenja. Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince”, ističu.

U saopštenju se navodi da je u martu 2024. godine Evropsko vijeće odlučilo da otvori pregovore o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom.

Ovo je ključna prilika za Bosnu i Hercegovinu da napreduje u reformama za jačanje demokratije, prosperiteta i sigurnosti za građane BiH i približavanje zemlje članstvu u EU. Ponavljamo našu nedvosmislenu opredijeljenost za budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, stoji u saopštenju visokih zvaničnika EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare