Zakasnilo se za decembar, naredna šansa je mart

N1

Brojno bh. izaslanstvo razgovara u Briselu s evropskim zvaničnicima u vezi sa napretkom na EU putu i ispunjavanju uslova. Ali, javnost se već priprema da u decembru neće biti pozitivnog odgovora i sve više se spominje mart naredne godine. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto s evropskim komesarom Oliverom Varhelyiem predsjedavala je Drugim političkim forumom na visokoj razini. Varhelyi je upoznat se postignutim rezultatima nakon 1. političkog foruma u Sarajevu. Razgovarano je i novom evropskom planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

I pozdravili su se. Delegacija Bosne i Hercegovine u proširenom sastavu sa evropskim zvaničnicima. Malo slikanja, malo više rukovanje i obećanja i jedne i druge strane. I danas je ponovljeno, kada se ocjeni da je BiH postigla neophodne prioritete za članstvo, “Evropska komsija preporučiće otvaranje pregovora o pristupanju EU”. U ime bh. delegcije Borjana Krišto poručila je da evropski put nema alternativu.

“Sastanak je potvrdio da ne samo da na svim nivoima države, od državnih vlasti, entitetskih, svih parlamenata pa i kantonalnih, priroriteti su zajednički. Drugi zaključak kojeg mislim da možemo izvući jeste da ne samo da su zajednički, nego i da se prate. Treći jeste da su svi voljni i spremi raditi za ove prioritete”, kazao je Oliver Varhelyi.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU. U ovogodišnjem izvještaju o napretku navedena je uslovna preporuka za otvaranje pregovora. Zakasnilo se za decembar, naredna šansa je mart do kada reformski zakoni moraju biti usvojeni. Uz ostale zakon o sudovima gdje je i dalje sporna lokacija apelacionog odjela i nadležnosti, dok je zakon o spriječavnju sukoba interesa ili pak pranja novca manje više usaglašen, kako je i danas potvrđeno. Na političkom samitu Milorad Dodik je u paketu zatražio rješavanje svih 14 prioriteta uz pitanje Ustavnog suda, ali i odlaska OHR-a, ostali sudionici ponovili kako to nije realno.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad