Zakazan sastanak Vlade FBiH i penzionera: Da li će biti ispunjeni njihovi zahtjevi?

Vijesti 12. sep 202415:56 2 komentara
Pixabay

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici zakazala sastanak s predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH.

Prilikom razmatranja Godišnjeg izvještaja o radu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2023. godinu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključak kojim poziva predstavnike saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH na sastanak sa delegacijom Federalne vlade.

Održavanje ovog sastanka planirano je u utorak, 17. septembra 2024. godine u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, a delegaciju Vlade Federacije BiH će činiti premijer Federacije BiH i dva zamjenika premijera FBiH, te resorni federalni ministar rada i socijalne politike, kao i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidskog osiguranje.

Inače, predstavnici penzionerskih udruženja 11. septembra su održali sastanak u Fojnici na kojem je utvrđeno da će 17. septembra Vladi FBiH i Parlamentu predati potpisanu peticiju u kojoj su njihovi zahtjevi. Doći će ih oko 400 sa transparentima i to će biti svojevrsni protesti upozorenja.

U peticiji su sadržani zahtjevi penzionera iz maja od kojih nijedan nije ispunjen.
Ti zahtjevi se odnose na izmjenu zakonskih propisa kojim se vrši redovno i vanredno usklađivanje penzija, tvrdeći da postojeći propisi nisu dobri.

Postojećim propisima je određeno da se penzije usklađuju, tj. povećavaju u skladu sa prošlogodišnjim rastom potrošačkih cijena i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

S obzirom na navedeno, u Savezu udruženja penzionera traže da se penzije usklađuju s rastom prosječne plate, a ne rastom BDP-a. Naveli su i to da je to praksa u državama regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare