“Zaključavanje cijena” poštediće građane novih nameta ili će to platiti kroz komunalne usluge?

Vijesti 14. dec 202319:15 0 komentara

Potrošači u Federaciji BiH u naredna tri mjeseca jeftinije će plaćati 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda. U tom periodu njihova cijena biće snižena i zaključana. No, ima li mjesta opuštanju, s obzirom na najavljena poskupljenja struje privredi?

Od hljeba, brašna, mlijeka, jaja, ulja, riže, pilećeg parizera, preko kafe, šećera, do higijenskih proizvoda za djecu i odrasle. 40 proizvoda po sniženim i zaključanim cijenama građani će moći da kupuju do 15 marta. Hoće li im ovo olakšati da prebrode izazove inflacije? Građani nisu optimistični.

“Koliko god, mnogima je uhar, ali da će prevazići krizu – sumnjam”, kaže jedna gospođa, dok drugi gospodin tvrdi:

“Živa prevara, kao i država”.

Da ništa neće olakšati, ionako, težak život, stava je naša druga sagovornica.

“Ništa neće olakšati, znate i sami”, kaže, dok druga konstatuje da nije upoznata s tim koji su artikli na zamrzavanju.

“Mislim da je to dostiglo neki maksimum sad će ga stopirati”, zaključuje.

U odnosu na postojeće, izabrani artikli biće sniženi između 15 i 20%. U korpi je to ušteda do 40 KM, pojašnjavaju iz resornog ministarstva. Pored svakog proizvoda stajaće stara i nova zaleđena cijena, a ispred trgovačkih objekata, uključenih u projekat, biće istaknuta lista ovih proizvoda.

“Jako mi je drago da je već preko 20 značajnih, pri tome mislim na ove velike trgovce. Ne bih da budem ja reklama, ali pošto ima 300 ili 400 prodajnih objekata u FBiH, onda to stvarno predstavlja gro”, kaže Amir Hasičević, ministar trgovine FBiH.

“Naziv brenda, proizvođača konkretnog proizvoda može se mijenjati, ali se zaključana cijena ne može mijenjati. Takva je kakva jeste i traje tri mjeseca”, pojašnjava Merima Maslo, pomoćnik federalnog ministra.

Iako ovi proizvodi tokom tog perioda neće biti podložni promjenima, hoće kontroli, bez obzira što je projekat na dobrovoljnoj bazi.

Za male trgovce, koji žele da se priključe projektu, ostavljena je mogućnost da izaberu sa spiska 20 proizvoda za koje će sniziti i “zaključati” cijene. Ostavljena im je mogućnost I da sklapaju dogovore s proizvođačima i dobavljačima s kojima oni najviše posluju.

“Kompanije su ovdje pokazale, zaista, jednu veliku društvenu odgovornost. Kompletan finansijski efekat ovog projekta koji će biti izmjeren nakon tri mjeseca, ići će na teret proizvođača, trgovaca I maloprodajnih objekata”, navodi Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBIH.

S obzirom na ovaj projekat i prethodnu odluku Federalne Vlade kojom je ograničila rast cijena električne energije za privredu, te, za sada, poštedila građane novih nameta na njihove budžete, predstavnici Saveza opština i gradova FBiH suprotnog stava. Najavljeno poskupljenje struje vide kao udar na njihovo poslovanje, a ništa bolje ne očekuje ni građane.

“Jer kada poskupi električna energija privredi, a posebno ako poskupi javnim preduzećima, treba imati da mnoge opštine u FBiH imaju vodovode koji su direktno povezani s elektroenergetskim sistemom i neminovno će to dovesti do poskupljenja vode i ostalih komunalnih usluga”, stava je Semir Efendić, načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo.

“Mi smo išli sa inicijativom prema Federalnoj regulatornoj agenciji za energiju da se da se opštine, gradovi i javna komunalna preduzeća uvrste u odluku o krajnjim kucpcima koji imaju društveni značaj kako bi bio ograničan ovaj porast cijene”, ističe Halko Basarić, viši saradnik za finansijska pitanja.

A na povećanje plata, koje bi donekle moglo da iznese sve ove izazove, još ćemo, izgleda, čekati. Za povećanje minimalne plate potrebna je analiza. Koje nema, ocjenjuje ekonomista Svetlana Cenić.

“Niko ne može pričati o povećanju plata, a da se ništa ne takne u ekonomiji, nego samo onako. Mi donijeli odluku da plata bude veća. Kako?”, pita se Cenić.

Uslova za bolji život građana u čitavoj državi, ima. Tvrdi većina ekonomista. Posebno, ako se uzme u obzir da BiH bilježi istorijske prihode, a da će Uprava za indirektno oporezivanje ovu godinu završiti teža za oko 10 milijardi KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!