Zaključci konferencije o odnosima BiH i Srbije: Odlučno odbaciti viziju ‘srpskog sveta’

Vijesti 10. dec 202313:50 0 komentara
N1

Regionalna saradnja i povezivanje svih aktera civilnog društva u regionu od suštinskog su značaja za razvoj i unaprijeđenje međudržavnih odnosa Srbije i BiH.

Ovo je jedan od zaključaka konferencije u Sarajevu “Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Srbije – otvorena pitanja i perspektive”, saopćenih danas na press-konferenciji.

Učesnici, više nevladinih organizacija iz regiona, društveni aktivisti, akademski predstavnici naglašavaju također da su odlučni i uporni u očuvanju multietničnosti bosanskohercegovačkog i srbijanskog društva, ravnopravnosti svih građana i naroda, njihovih vjeroispovijesti i svjetonazora.

Insistiraju na dubljem i snažnijem, sveobuhvatnom ekonomskom povezivanju BiH i Srbije kao suštinskom preduslovu jačanja kapaciteta građanskih društava i suštinske evropeizacije regiona. Posebno je bitna saradnja u oblasti izgradnje infrastrukturnih objekata, zaključeno je na konferenciji.

Odlučno odbacujemo viziju ‘srpskog sveta’ koji je po svojoj prirodi nastavak velikosrpskog projekta. Zagovaramo da pristup Srbije u razvoju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom prioritetno treba da se odvija sa institucijama Bosne i Hercegovine“, zaključile su također nevladine asocijacije navedenih dviju zemalja, akteri konferencije.

Od donosilaca odluka i političkih aktera Srbije i Bosne i Hercegovine oni traže da odmah stave sve institucionalne kapacitete u funkciju ispunjavanja kriterija pristupanja Evropskoj uniji i NATO alijansi.

Smatraju da vlast u Srbiji, kao i vlast u bh. entitetu Republika Srpska koja je direktno uključena i u vlast na nivou BiH, opstruiraju proces euroatlanstkih organizacija iako je to jedini put u interesu građana Srbije i BiH kao i cijelog zapadnog Balkana.

U našim državama nije dovoljna samo promjena političara već je neophodna promjena politika. U tom smislu, proces pridruživanja Evropskoj uniji je jedini okvir za provođenje suštinskih reformi bez kojih je nemoguće zaustaviti procese depopulacije zapadnog Balkana“, zaključeno je također.

Učesnici konferencije preporučili su institucijama Evropske unije da nastave snažnu podršku procesu pridruživanja svih država zapadnog Balkana, uz dosljedno instistiranje na provođenju svih reformskih procesa posebno u oblastima vladavine prava i ostalih fundamentalnih principa bez kojih ne može ni biti dugoročne regionalne stabilnosti.

Također preporučuju da u okviru Berlinskog procesa i ostalih mehanizama regionalne saradnje, koji se provode pod pokrovteljstvom Evropske unije, insistiraju na daljim koracima u procesu pomirenja naroda zapadnog Balkana i suočavanja s prošlošću, paralelno uz insistiranje na ekonomskoj i regionalnoj saradnji.

Ove i više drugih zaključaka i preporuka na konferenciji usaglasile su nevladine asocijacije učesnice i pojedinci, društveni aktivisti sa istim stavovima.

Od asocijacija iz Srbije, odnosno pojedinaca aktivista, učestvovali su predstavnici Helsinškog komiteta, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jevrejske zajednice iz Beograda, GDF-a, EU konventa, Centra za regionalizam, OCD -a.

Učesnici iz Bosne i Hercegovine su predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća BiH, Kulturno-prosvjetnog jevrejskog društva “La Benevolencija”, Hrvatskog narodnog vijeća BiH i Foruma parlamentaraca BiH 1990, kao i Centra za promociju civilnog društva. Učestvovali su i članovi Akademije nauka i umjetnosti BiH, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

O zaključcima konferencije bit će upoznati bosanskohercegovačka i srbijanska javnost te institucije Evropske unije i Ured visokog predstavnika u BiH, navedeno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!