“Odluke OHR neće se objavljivati u RS ni da plate”

Vijesti 21. jun 202319:02 0 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske okončala je rad na Sedmoj posebnoj sjednici na kojoj je odlučeno o izmjenama zakona kojim se uređuje rad Službenog glasnika iz kojeg je obrisana obaveza objave odluka visokog predstavnika.

Ove izmjene podržala su 54 od 62 prisutna narodna poslanika. Sa jednakom snagom usvojeni su i zaključci koji se odnose na Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Izmjenama zakona u članu tri obrisana je teza u kojoj se spominje visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Na tumačenja i izjave koje ukazuju da nepromijenjen ostaje Član 13. u kojem stoji da se uz nadoknadu mogu objavljivati odluke drugih organa i organizacija u RS i BiH odgovorio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

“Ne može se ni da plate objavljvati odluka u Službenom glasniku”, rekao je ističući da se radi o nepoznavanju pravne materije o kojoj je prvi govorio narodni poslanik Nebojša Vukanović.

“Ja sam rekao da to nije tačno, OHR nije organ ili organizacija u RS ili BiH da bi se primjenjivala na njega ta odredba. I na sajtu OHR piše da je on ad hoc organizacija”, rekao je Stevandić ističući da, sve i da je suprotno, u pomenutom članu zakona stoji da se može objavljivati u Službenom glasniku uz nadoknadu, a ne i da se mora.

Iako je na dnevnom redu bila tačka koja se tiče visokog predstavnika, zaključci se odnose na Ustavni sud. Sve zbog odluke donesene prekjuče kojom su promijenjena pravila rada suda.

Zaključak koji su juče usvojili lideri stranaka vladajuće većine kojim Ustavni sud oozivaju da ukine tu odluku, sada se našao i u zaključcima Narodne skupštine.

Nenad Stevandić rekao je da je zaključke koncipirao na osnovu izjava lidera SDS-a i PDP-a, kao i lidera stranaka vladajućr većine.

Istakao je kako je Kolegijum NSRS zakazao za ponedjeljak te kako će odluke tog tijela zavisiti od ponašanja Ustavnog suda do petka.

Na pitanje zašto su zaključci usvojeni danas identični onima iz 2020. Stevandić je rekao da je to zbog toga što se tada odlučivalo u vezi sa odlukama Ustavnog suda, a danas o donošenju odluka Ustavnog suda bez sudija iz Republike Srpske.

RS “izbacuje” visokog predstavnika iz Službenog glasnika

U nastavku pročitajte danas usvojene zaključke:

1. Republika Srpska je opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, kojim se nedvosmisleno prihvata, potvrđuje i garantuje njen ustavnopravni položaj, kao jednog od dva entiteta u sastavu BiH.

2. Osuđujemo neustavno djelovanje institucija BiH, posebno Ustavnog suda BiH, kojim se derogira ustavnopravna pozicija Republike Srpske bez saglasnosti njenih građana i demokratski izabranih političih predstavnika.

3. Ukoliko Ustavni sud BiH nastavi svoje neustavno djelovanje Narodna skupština Republike Srpske će biti primorana da sankcioniše takvo ponašanje kroz donošenje odgovarajućih zakona kojim se takvo postupanje neutrališe.

4. Tražimo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupak donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim će se regulisati pitanja organizacije Ustavnog suda, postupka pred tim sudom i pravno dejstvo njegovih odluka i da iniciraju postupak donošenja Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, kojim će se propisati da najmanje jednog sudiju bira Narodna skupština Republike Srpske.

5. Ukoliko se PS BiH ogluši o zahtjeve predstavnika Republike Srpske da se pristupi usvajanju Zakona o Ustavnom sudu BiH i Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, pozivamo sve predstavnike da se povuku iz njihovog rada dok se ovi zakoni ne usvoje.

6. Zadužuje se Vlada Republike Srpske i Ministarstvo pravde Republike Srpske da pripreme Nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH i Nacrt Zakona o izboru troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji će poslužiti predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bih kao osnove za pokretanje postupka njihovog usvajanja.

7. Pozivamo Ustavni sud BiH da ukine svoju odluku o brisanju člana 39. Pravila Ustavnog suda BiH

8. Pozivamo Ustavni sud Republike Srpske da obavjesti najviše ustavne organe Republike Srpske o problemu neustavnog djelovanja Ustavnog suda BiH i da pripremi mišljenja i prijedloge za donošenje potrebnih zakona i za preduzimanje drugih mjera radi obezbjeđenja ustavnosti i zakonitosti i zaštite sloboda i prava građana.

9. Ovi zaključci će biti upućeni Predsjedniku, Vladi i Ustavnom sudu Republike Srpske, Parlamentarnoj skupštini BiH, Predsjedništvu, Savjetu ministara i Ustavnom sudu BiH i predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

10. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!