Zaključci NSRS: Blokada EU puta BiH do usvajanja reforme Ustavnog suda?

Vijesti 27. jun 202318:27 0 komentara
NSRS/Ilustracija

Na osmoj posebnoj sjednici, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 65 prisutnih, za usvajanje prijedloga zakona glasalo je 56 poslanika i svi su bili za. Niko nije bio protiv, niti suzdržan. Vladajuća većina u NSRS koju čine poslanički klubovi SNSD, SP, DEMOS, Ujedinjena Srpska, NPS i poslaničke grupe SPS i DNS predložila je Zaključke u vezi sa Prijedlogom zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji se pred poslanicima našao po hitnom postupku na prijedlog predsjednika Republike Srpske, narodnih poslanika i Vlade.

U prvom zaključku stoji da “Narodna skupština zahtjeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od strane EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, odnosno odlaska stranih sudija i da u okviru reforme stoji Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegvoine”.

Takođe, navodi se da pored pitanja reforme Ustavnog suda prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

“Narodna skupština traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se ova dva ranije navedena prioriteta ne riješe”, navedeno je.

Eskalacija krize: PDP predložio blokadu institucija BiH

U drugom zaključku NSRS zadužuje Vladu RS da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U zaključku pod rednim brojem tri stoji da prema institucijama i organima RS koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, NSRS će donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte o preduzimanju mjera i radnji prema tim institucijama, uključujući mjere njihovog ukidanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!