Zakon o prevenciji korupcije je tu, no kakva će biti njegova primjena

Vijesti 03. jan 202319:36 0 komentara

S prvim danom Nove godine na snagu je stupio Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo kojim je predviđeno sankcionisanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija. Dug je spisak kandidata na ovogodišnjim izborima s potencijalnim duplim funkcijama, posebno kada govorimo o Skupštini Kantona Sarajevo. Tako novi zakon predviđa da ukoliko se nova-stara lica ne žele odreći jedne od funkcija, prijeti im novčana kazna do 10 hiljada KM.

Najviše pažnje izazvala je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, koja je, kao kadar SDA, osvojila mandat u Skupštini Kantona Sarajevo. Nakon što su pojedini mediji prenijeli informaciju da Izetbegović odlazi sa čelne funkcije ove zdravstvene ustanove, u izjavi za televiziju Hayat, navode je demantovala. Naši pozivi i upiti ostali su uskraćeni za odgovor.

Ne brinite, ne idem nigdje. Samo koristim nekoliko dana starog godišnjeg odmora“, kazala je Izetbegović, ocjenjujući reakciju pojedinih medija “simpatičnom”.

“Po onome što sam ja vidio, čini mi se da postoji vrlo opravdan osnov da se propituje da li kod gospođe Izetbegović postoji sukob interesa, s obzirom da obavlja dvije funkcije koje se, prema ovom zakonu, definišu kao javne funkcije”, kazao je Semir Mujkić, urednik BIRN-a.

No, iako privlači i najviše pažnje, ovaj slučaj nije izolovan.

Dug je spisak kandidata na ovogodišnjim izborima s potencijalnim duplim funkcijama, a koji su u isto vrijeme osvojili i mandat, posebno kada govorimo o Skupštini Kantona Sarajevo. Ovim procesom utvrđivanja baviće se Ured za borbu protiv korupcije KS koji je predvidio i visoke novčane kazne za one koji se ne odreknu jedne od svojih funkcija.

Ukoliko, nakon utvrđenog sukoba interesa, nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi s jedne ili više nespojivih funkcija u roku od 30 dana, to će da uradi institucija u kojoj nosilac vrši nespojivu funkciju.

“U slučaju da nosilac javne funkcije ne podnese ostavku ili na drugi način ne odstupi sa nespojive funkcije, Ured će istog kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 KM do 10.0000 KM”, stoji u Zakonu.

O imenima koja potencijalno obavljaju dvostruke funkcije, rano je govoriti do isteka roka. No, poznato je da su su pojedini noovoizabrani zastupnici, poput gradonačelnice Sarajeva, ali i premijera Edina Forte, te ministra Adnana Štete, taj mandat odbili.

“Biće zanimljivo vidjeti kada Ured bude odlučivao o ljudima koji se trenutno nalaze u vlasti, o ljudima koji određuju budžetu Ureda i mislim da će to biti pravi test za ovaj zakon”, dodaje Mujkić.

Ovo pitanje bilo je povod za raspravu na prvoj radnoj sjednici novog saziva Skupštine Kantona Sarajevo, u kojoj su učestvovali kadar SDA Haris Zahiragić i NIP-ov Aljoša Čampara.

“Da vam kažem da je gospodin Kapidžić, zvani DIA, bio malo ciničan pa ukazao na taj fenomen. Ali je napravio jednu suštinsku grešku. Pitao je dva dobra pravnika, Mandića i mene, a nije Čamparu, koji je takođe pravnik, a osim toga, svojevrsni ekspert za duple funkcije”, kazao je Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS.

“Ja mislim gospodine Zahiragiću da ste vi ste bolji pravnik od mene, vi imate dugogodišnje iskustvo, radili ste na puno pravnih poslova, rukovodili ste u institucijama u agencijama i ministarstvima i iza vas stoji veliki broj poslova koje ste obnašali i obavljali”, kazao je Aljoša Čampara, zastupnik NiP-a u Skupštini KS.

Zakon je tu, no kakva će biti njegova primjena jer ga je potrebno uskladiti sa drugim nivoima u državi.

“U Republici Srpskoj uopšte ne tretira javne ustanove, u smislu sukoba interesa. Ono što je sporno, evo, zakon u FBiH koji je nešto napredniji, ali se ne sprovodi gotovo deceniju, budući da nije formirano ni tijelo koje bi ga sprovodilo. Tako da baš zbog te rascjepkanosti, mi smo u takvoj situaciji da se sukob interesa i kad psotoji ne može utvrditi na valjan način”, kazao je Damjan Ožegović, Transparency Interantional.

Prema posljednjim informacijama, oko 350 funkcionera u BiH nalazi se u direktnim sukobima interesa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!