“Zamijesite ga vi”: Vlast i pekari u RS ne mogu da se dogovore o cijeni hljeba

Vijesti 26. feb 202421:50 0 komentara

Narodni i socijalni hljeb? Ni, od jednog ni drugog za sada ništa neće biti u Republici Srpskoj. Resorni ministar Denis Šulić i pekari ponovo se nisu dogovorili o nižoj cijeni hljeba. Hljeb će biti marku i 90, poručuju ministara, pekari odgovaraju, zamijesite ga vi.

Ponovo za istim stolom. Ali i ponovo bez postignutog dogovora. I to oko osnovne životne namirnice – hljeba. Cijene istog kamen su spoticanja resornog ministra i pekara već sedam dana. Zajednički jezik nikako da se pronađe. Kao ni cijena hljeba koja bi bila prihvatljiva za obje strane. Za to vrijeme, treću stranu – građane, niko ništa i ne pita. No, ministar Šulić posjetio je izgleda pekare i provjerio cijene.

Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS:

“Ono što smo mi konstatovali kao ministarstvo je da cijena hljeba varira od grada do grada, od opštine do opštine, da je u nekim gradovima, 1.70 a onda u Banjaluci ili Srbcu, 2,50 feninga, taj disbalans nama nije bio jasan iz prostog razloga zato što nismo mogli naći zajedničko rješenje, ministarstvo će naći rješenje za izlazak iz ove krize”. 

I to nametenjam uredbe koja će biti obavezujuća za sve privredne subjekte. Da hljeb bude 1, 90, za pekare je neprihvatljivo. Poručuju Vladi da zasuču rukave i počnu da mijese – sopstveni hljeb.

Goran Grabovac, predsjednik Pekara regije Banjaluka:

“Ja sam lično predložio i mi ćemo staviti pekari, proizvođači svoje resurse tehnološke i organizacione da Vlada otvori svoju pekaru, evo na nivou regije ako treba pet pekara da se otvori, sasvim dovoljno. Ne treba raditi, ne znam ni ja, 10, 15 vrsta ili 100 proizvoda, dva, tri hljeba , neka ga nazovu socijalni hljeb već kako, nek preuzmu sav teret i sve troškove i mi nemamo ništa protiv. I mi ćemo biti dio te kampanje”, naveo je.

No, socijalnog hljeba nema, kao ni socijalne karte. Upravo zbog nepostojanja iste, Grabovac kaže da Vlada nije mogla prihvatiti prijedlog pekara – niže cijene hljeba za ugrožene kategorije. Za sve građane, cijena je ista. I ona iznosi:

“Obični hljeb od bijelog brašna od 500 grama košta 2,20 KM. No, prosječna porodica u BiH ne živi isključivo od hljeba. No, po mantri ministarstva izgleda od hljeba, vode i vazduha”.

Pa tako kilogram telećeg buta košta i do 30 maraka. Piletina 15. Meso je postalo luskuz, a Litar mlijeka u prosjeku se plati – 2 marke i 70. Da je sve skupo, a posebno hljeb, slažu se i građani.

Prosječna potrošačka korpa u BiH, za prethodni mjesec bila je duplo teža od prosječne plate. Preko, 2.500 hiljade maraka. Pompezno najavljivanje akcije zaključavanja cijena, nisu pretjerano sačuvale džepove građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!