Zamjenik Zukana Heleza: Ministar odbrane BiH ne smije prizivati rat

Vijesti 27. apr 202310:34 1 komentar
SRNA

Zamjenik ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović (SNSD) izjavio je Srni da je "razočaran činjenicom da resorni ministar Zukan Helez u svojim izjavama priziva rat u BiH, te poručio da to ne smije da čini niko, a pogotovo ne oni koji vode Ministarstvo odbrane".

Naime, Goganović se referirao na izjavu Heleza u sinoćnjem izdanju emisije Pressing na N1 da je “mirni razlaz rat” kada je prilikom komantarisanja ponovo zaoštrene retorike predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koja obiluje i najavama konkretnih poteza ka napuštanju državnih institucija, otcjepljenju entiteta i ujedinjenju Republike Srpske sa Srbijom.

“Bit će ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti – biće sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Ko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat”, poručio je, između ostalog, Helez.

On je naveo i da je sa komandantom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste, odnosno relociraju u kasarne Orašju i Bijeljini.

“Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te kasarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju”, izjavio je Helez.

Helez ekskluzivno za N1: EUFOR se premjestio u kasarne u Orašju i Bijeljini

Goganović, s druge strane, smatra da Helez ne može da se nosi s odgovornom funkcijom na koju je imenovan.

“Osjećam veliko razočarenje kada pročitam izjave u kojima Helez priziva rat u BiH. Mir je imperativ za koji se svi moramo iskreno zalagati”, naveo je Goganović, reagujući na izjavu Heleza da je “mirni razlaz – rat”.

Goganović je poručio da se u visokoj politici ne bori oružjem, nego diplomatijom i političkim nadmudrivanjem, a ako, kako kaže, Helez nije dorastao tome, onda “trojka” treba da ga predloži za ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH, koje često spominje.

“Ako Helezu smetaju određene izjave zvaničnih predstavnika Republike Srpske neka bude mudar političar i pozove na dijalog da uočimo probleme i zajedno ih rješavamo. Prijetiti ratom je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema građanima, a posebno mladima”, upozorio je Goganović.

Goganović je napomenuo da EUFOR jedini ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH i da oni rade po svojim unaprijed utvrđenim planovima, a ne po nečijim željama i zahtjevima.

“Sa EUFOR-om imamo odličnu saradnju, ali nemamo pravo da im naređujemo i da ih razmještamo, kao što to tvrdi Helez. Usudio bih se reći da su njegove izjave krajnje nepoštovanje prema komandantu EUFOR-a”, istakao je zamjenik ministra odbrane.

Goganović je pozvao na smirivanje tenzija i na dijalog te podsjetio da prema Dejtonskom sporazumu nijedna odluka ne može da se donese bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

On je političare iz Sarajeva nazvao neodgovornim i poručio im da “prihvate tu činjenicu ako žele dobro BiH i njenim građanima, kao što to tvrde u medijima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare