“UK, SAD, EU i NATO govore jednim glasom o Ukrajini, a s dva o BiH i Balkanu”

Vijesti 31. jan 202316:302 komentara
N1

U Parlamentu Velike Britanije u toku je saslušanje eksperata za Zapadni Balkan pri Komitetu za vanjsku politiku. Bivši zamjenik šefa misije OSCE-a na Kosovu Edward Joseph odgovarao je prvi na pitanja i naglasio da se još uvijek "muče" s regijom otkako je Paddy Ashdown otišao iz BiH. Istakao je i neke od ključnih problema. "Problem, koji uključuje i BiH, je što UK, SAD, EU i NATO govore jednim glasom o Ukrajini i njenoj nezavisnosti, a pričamo s dva glasa o Balkanu", istakao je Joseph.

Naveo je kako je interes UK u BiH, odnosno Zapadnom Balkanu, kao u Ukrajini – da zemlje Zapadnog Balkana budu inkorporirane u Zapadni svijet, demokratski sistem i vrijednosti Zapada.

Govoreći o podijeljenosti UK, SAD, EU i NATO-a u pogledu Zapadnog Balkana, naveo je primmjer Kosova gdje većina EU zemalja priznaje nezavisnost, ali pet članica ne.

“Nije samo da Grčka, Rumunija, Slovačka, Španija i Kipar ne priznaju Kosovo već afirmiraju poziciju Srbije i sve ostalo što ide uz to i to će nas dovesti do Sarajeva i komšija. Srbija sada traži kompenzaciju za Kosovo i drugi poredak koji je po Orbanovom i Putinovom obrascu. Direktno daju sredstva Beogradu da podriva suverenitet tri zemlje – BiH, Kosova i Crne Gore – gdje postoji značajan broj Srba. Dokaz je u četvrtoj zemlji – Hrvatskoj. Samo u Hrvatskoj Beograd nema uticaj i kontrolu na srpski narod i samo u Hrvatskoj Srbi učestvuju kao građani, ne separatisti. Ne kažem da je Beograd odgovoran za sve probleme, ali je ključan da se ti problemi riješe u skladu s našim vrijednostima i pravilima, ne Orbanovim i Putinovim. Prije invazije na Ukrajinu ovo je bio regionalni problem, sada je to evropski i translatlantski problem”, naveo je Joseph.

Istakao je kako Putin podržava ciljeve Beograda, ali da ne želi novi rat na Balkanu već staganciju.

Govoreći o Kosovu i sporazumu sa Srbijom, naveo je kako prijedlog SAD i EU omogućava jednak bilateralan položaj dvije zemlje, ali da bi Kosovo na internacionalnom nivou bilo u nesigurnom položaju, što bi predstavljalo opasnost ne samo za EU i SAD već i za Veliku Britaniju.

Naveo je kako sprska zajednica ima separatističke motive, ali da su u Hrvatskoj prihvatili suverenitet države pa onda kreirali vijeće.

Govorio je i o savezništvu Srbije, Irana, saradnji Srbije s Rusijom itd.

“Priznavanje Ukrajine bi moglo promijeniti čitavu ovu dinamiku. Kada se Zelenski obratio ovdje i govorio Šekpirovskim rječnikom ‘biti ili ne biti’ i rekao da je priznanje Kosova u interesu Ukrajine, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to bi moglo promijeniti dinamiku i povući Grčku da prizna Kosovo, a drugi bi išli za njom. Postojao bi izbor za druge zemlje koje ne priznaju Kosovo – ‘Ili stanite uz Zelenskog ili uz Putina’. Ovo se svodi na pitanje ograničenja rizika i vremena. Imamo li vremena s obzirom na rat u Ukrajini? I da ostavimo odnos Srbije, da li Evropa može ostati razjedinjena po pitanju Balkana, a ujedinjena po pitanju Putina i uticaja u regiji?”, zaključio je Joseph.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar