Zašto je nedodirljiv Petar Đokić?

Vijesti 29. dec 202219:48 1 komentar

Do izbora novih ministara rada i boračko-invalidske zaštite, odnosno omladine i sporta u Vladi RS, na tim funkcijama će biti ministri Siniša Karan i Zlatan Klokić u svojstvu vršiolaca dužnosti. Međutim, da li će krnja Vlada nastaviti svoju eroziju, sve češće je pitanje u javnosti. Pod najvećim pritiskom je Petar Đokić, čiju ostavku, jer je krivično osuđivan, traže mnogi. Đokić je danas ponovo izbjegao novinare i nezgodna pitanja, a jedan politički veteran se penzionisao.

Peti ministar Bošnjak, drugi SP-ov traži se u Vladi RS. Dado Dogan u fotelji je proveo dva dana, a ostavku je podnio, jer je osuđen za izazivanje saobraćajne nesreće sa posljedicama po život. Pomilovala ga je tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović. Sličnu krivičnu odgovornost, ali i moralnu, podnio je bivši SNSD-ov ministar Dragoslav Kabić. Javnost glasna, zašto je nedodirljiv Petar Đokić, osuđivan za prevaru, pod istragom za zloupotrebu položaja.

“Zašto onaj ko je učestvovao u saobraćajnoj nesreći i ima pravosnažnu presudu morao je ići iz Vlade, a onaj ko ima pravosnažnu presudu za prevaru može ostati? Premijeru objasnite to, javnost ovo čeka danima”, kazao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a.

“Imate neke lične frustracije. Čitav klub je u nekom emotivnom zanosu kada je u pitanju gospodin Đokić”, ističe Srđan Todorović, poslanik SP-a.

“Posljednja osoba sa kojom mogu sebe da zamislim u emotivnom zanosu je gdin Đokić, a kao profesor engeskog jezika stojim na raspolaganju za provjeru nivoa znanja engleskog Petra Đokića s obzirom da je studirao u Londonu”, kazala je Zagorka Grahovac, poslanica za pravdu i red.

“Prvi dokument – Uvjerenje Petru Đokiću izdato u ponedjeljek – neosuđivan. Drugo uvjerenje da se ne vodi krivični postupak. Ja sada prihvatam da za istu tu prijavu bude javno suđenje Petru Đokiću na Trgu Krajine”, kazao je Đokić.

“Ja razumijem da vi niste iz pravne struke, ne znam ni koje ste struke, valjda ekonomske, tako ste dali u biografiji, da ne ulazimo u priče zašto vas zovu lononskim đakom. Postoji jedna stvar koja kaže “ne bis in idem”, ne može se dva puta suditi o istoj stvari. Jedino, ako opet prevarite državu, pa će vam se za neko drugo krivično djelo suditi”, kazao je Đorđe Vučinić, poslanik za pravdu i red.

Đokić je poslanicima ustvrdio da raniji proces bez smisla i da mu je u Brčkom tada sve smjestiila politika na čelu sa Mladenom Bosićem. Danas na novogodišnjem koktelu jeste nazdravio, ali je novinarima okrenup leđa. Bez izjava, bez neugodnih i bilo kakvih pitanja.

Zašto su nejednaki aršini, pa neki osuđivani, a neki po tri ili četiri mandata, čak i penzionisani sjede u Vladi?

“Morate da prihvatite da je SP zasebna politička partija i da ima pravo na svoje politike i odraz. Moj zahtjev od ranije provodi se u okviru politike SNSD”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ostavku zbog loših rezultata na izborima potvrdio je Dragan Čavić. Bivši predsjednik NDP-a, ali i RS kaže da je shvatio poruku birača, te da je vrijeme za smjenu generacija.

“Potreba smjene generacija na političkom nebu RS je neophodna, ali ta smena ne smije biti anarhična niti arhaična, već smjena genereacija onih koji mogu nositi teret novog vremena”, kazao je Čavić.

Petar Đokić važi za vrlo bliskog saradnika Ivice Dačića, koji je u diplomatskim krugovima označen proruskim političarem.

Godinama su svima puna usta “davanja šanse mladima”, istovremeno su godinama fotelje pune starih kadrova, čak i penzionera. Optimizam da će se nešto u 2023.godini promijenitii i nije veliki.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare