Zašto je obilježavanje genocida u Srebrenici važno za Ukrajinu?

Vijesti 11. jul 202410:38 0 komentara
N1

Danas, 11. jula, mnoge zemlje širom svijeta obilježavaju sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Kako navodi ukrajinski portal UNN, radi se o “jednom od najkrvavijih primjera etničkog čišćenja u ljudskoj historiji”, a današnji događaj također je bitan za Ukrajinu.

Naime, UNN ističe da su završeni postupci pred međunarodnim sudovima dokazali “da masakr u Srebrenici nije bio spontan događaj, već da je bio unaprijed planiran i metodički proveden”, te ustanovili da radilo o genocidu.

Generalna skupština UN-a je 23. maja ove godine svojom rezolucijom proglasila 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Osamdeset četiri države, uključujući Ukrajinu, glasale su za Rezoluciju. Protiv je bilo 19, uključujući “tradicionalne partnere” Srbiju, Rusiju, Belorusiju, Mađarsku i Kinu, a 68 država je bilo uzdržano ili nije glasalo.

Za Ukrajinu je današnji događaj važan jer predstavlja presedan za dokazivanje činjenica ratnih zločina. Masakr u Buči, masakri u Iziumu i druge ratne zločine koje su počinili ruski okupatori moraju propisno ocijeniti međunarodni sudovi, a njihov organizator i izvršioci moraju dobiti pravedne kazne”, navodi UNN.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!