Zašto nikoga ne interesuje 1431 mrtav građanin BiH?

Vijesti 13. feb 202409:12 0 komentara
Shutterstock

Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine 1431 osoba počinilo samoubistvo.

Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva. Samoubisto je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerkih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80% samoubistava počinile su osobe muškog spola. Najveći broj počinilaca samoubistava u BiH osobe su starije od 60 godine te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj „beskorisnosti“ i zapostavljenosti, piše Centar za sigurnosne studije.

“Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju. Također, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima. Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom da problematika slučajeva samoubistava i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji”, navodi Denis Hadžović, predsjednik CSSBiH.

Plavi telefon je anonimna, besplatna savjetodavna linija za djecu i mlade i odrasle osobe, mjesto gdje možete da se obratite kada imate neki problem, kada se ne osjećate dobro i kada imate potrebu da pričate o tome kako se osjećate i šta vas muči. Osobe koje će se javiti će vas saslušati i zajedno sa vama pokušati da riješe problem, da daju savjet kako da se postavite u određenoj situaciji ili da vas usmjere kome da se obratite. Poziv prema “plavom telefonu” je potpuno besplatan, anoniman i ne snima se. Ukoliko trebate bilo kakvu vrstu pomoći možete se javiti na broj telefona 080 05 03 05. Sa druge strane telefona javit će vam se savjetnici, odnosno psiholozi koji su dostupni svakim radnim danom od 9 do 22 sata. Moguće je razgovarati putem poziva ili se dopisivati na chatu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!