Zašto su medicinari koji su ginuli u Covid zonama vraćeni na biro?

Vijesti 15. maj 202115:01 > 15:36 9 komentara
N1

Gorilo je u Covid zonama, potreba za medicinskom strukom u Kantonu Sarajevo je bila nasušna. Jedina alternativa je bila brzo donesena odluka Vlade Kantona Sarajevo da što više nezaposlenog medicinskog kadra sa biroa angažuju kako bi se požar dijelom ugasio. Od novembra 2020. do aprila ove godine.

Vlada KS u koordinaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja kantona finansirali su 127 medicinara mjesecima. U svim zdravstvenim ustanovama kantona, od Domova zdravlja, Hitne pomoći, Opšte bolnice i KCUS-a.

No, ugovori su, sukcesivno prekidani krajem aprila ove godine.

Kad je bilo najgore bili su nephodni, ginuli su od posla u Covid zonama: ljekari, medicinske sestre i braća, inžinjeri medicinsko laboratorijske dijagnostike, fizioterapeuti i ostali.

Sada su prepušteni sami sebi. Vraćeni su na biro.

Zašto?

N1 je tražio odgovore od nadležnog ministra KS, prof.dr. Harisa Vranića. Ostali smo bez obrazloženja šta dalje. Zašto je neophodni medicinski kadar u doba pandemije koja još traje vraćen na biro ? Ćutnja.

Danima smo zvali v.d. direktoricu JU Dom Zdravlja KS, dr. Amelu Kečo. Niko se nije javljao.

Dobili smo kratak odgovor od glasnogovornika JUDZKS.

JU Dom zdravlja KS uz saglasnost Vlade KS i Ministarstva zdravstva KS uposlila je na neodređeno vrijeme 16 ljekara opće medicine, a u narednom periodu konkursnom procedurom bit će uposleno još 13 ljekara. Raspisivanje konkursne procedure i upošljavanje neophodnog kadra na neodređeno vrijeme usaglašeno je sa postojećom sistematizacijom u JU Dom zdravlja KS i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS kao finansijerom. Upošljavanje dodatnog kadra, mimo sistematizacije nije moguće, jer JU Dom zdravlja KS je neprofitna ustanova i ne može sama finansirati radna mjesta koja nisu priznata od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.’ – odgovor je iz Press službe JUDZKS

Opet smo ostali, bez konkretnog odgovora šta će biti sa ostalima koji su vraćeni na biro?

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, JU Dom zdravlja KS kazao je za N1 da su sa menadžmentom do sada održali nekoliko sastanaka, pokušavajući naći rješenje. Međutim, navodi Avdović, ovaj kadar, iako je strukovno i organizaciono dokazivao njima bio potreban i prije proglašenja pandemije, nije predviđen Pravilnikom o radu i sistematizaciji radnih mjesta JUDZKS.

Stoga je za zapošljavanje svih medicinara, koji su radom izgarali u Covid zonama, potrebna saglasnost Vlade KS kao i potvrda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS o finansiranju njihovog rada.

Sada tražimo 127 radnika, koji nisu nikakvi novi radnici jer smo mi bez njih ostali neprodužavanjem njihovih ugovora o radu. To je pokušaj vraćanja onih bez kojih smo ostali i koji su nam svakako falili. Vlada KS je imala prošlu cijelu godinu da se suoči sa svime što moratorij na zapošljavanje u zdravstvu kao štetu nanosi našim pacijentima, a ne samo ustanovi i cijelom sistemu primarne zdravstvene zaštite. Slali su se dopisi, molbe, upozorenja i na kraju se ništa nije desilo, a mi smo u najgorim ”spike ” momentima epidemije, ostajali bez desetina radnika sedmično.’- ističe za N1 Avdović.

Avdović navodi primjere medicinara koji su sada vraćeni na ulicu, na biro, a u pandemiji su radili na poslovima SSS sestrinstva ili zdravstvenih tehničara, a imaju diplome, položene državne ispite, licence za pozicije inžinjera medicinske radiologije ili inžinjera medicinsko laboratorijske dijagnostike, koji su mogli u periodu kada su RTG inžinjeri radili i do 140 ekspozicija dnevno, obavljati te poslove i zadatke, bez ikakvog konkursa i zapošljavanja novog kadra.

Naše kolege su na pojedinim radnim mjestima od 01.januara do 31.aprila pružili više usluga iz svoje stuke i domena svog rada nego za vrijeme devetomjesečnog rada u periodu prije pandemije. Niko ne zapošljava novih 127 radnika, a od tih 127 kolega, njih 64 će samo pokriti mjesta onih koji odlaze u penziju. Vlast je, iz nama neobjašnjivih razloga, propustila priliku da na naše vapaje odgovori i ovaj problem riješi na vrijeme. Istovremeno se predstavnici vlasti hvale kako su zaustavili zapošljavanje preko 100 ljudi u JUDZKS. ‘- kaže predsjednik sindikata zaposlenih u zdravstvu KS, JUDZKS, Jasmin Avdović.

Istog je mišljenja direktor Opšte bolnice ‘Abdulah Nakaš’ , prof.dr. Ismet Gavrankapetanović.

Velikom broju mladih ljudi, ne samo kod nas, se omogućilo da odmah pristupe radu i učenju. Jedini cilj svega toga je da pokušamo da na birou ne bude nijedan ljekar, da ta mladost ne ide vani. Nakon projekta biroa, Vlada KS je ta koja daje odobrenje. Mi mislimo da bi to bio jedan odličan gest, da nastave da rade ovdje jer su obučeni. Ako su mogli da nam dođu kad je bilo najteže, čini mi se logično da im to omogućimo. Obučeni su. Oni su stali uz nas. Ako možemo ikako da nađemo put preko Zavoda. ‘ – rekao je prof.dr. Gavrankapetanović .

Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, za N1 je najavio da će na prvoj sjednici Skupštine KS pokrenuti inicijativu da se riješi pitanje medicinskih radnika koji su ostali bez posla.

To je jedina velika sramota za ministra Vranića i aktuelnu većinu u Kantonu Sarajevo što nisu omogućili prijem tih mladih ljudi. Kakvu to poruku šaljemo, da u onom momentu kada nam trebaju da se bore protiv pandemije tada ćemo ih zaposliti, a onog momenta kada se oni izbore sa tom pandemijom i stave je pod kontrolu, onda ćemo ih otpustiti. To je strašno‘, kazao je Dević za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare