Zašto su u Kantonu Sarajevo ponovo redukcije vode: Hidrolog za N1 navodi razloge koji nisu povezani s vremenom, ali i šta je moguće rješenje

Vijesti 29. aug 202415:21 0 komentara
N1

Hidrolog Muriz Spahić za N1 komentarisao je stanje suše. Zbog nedostatka padavina, riječni tokovi su skoro pa presušili, a građani se u Sarajevu suočavaju sa redukcijama vode u noćnim satima. Spahić je ovakvo stanje okarakterisao kao elementarnu nepogodu.

Spahić ukazuje da iako smo bogati vodom i da je moramo čuvati, što, naglašava, trenutno nije slučaj.

“Čuvanje tih voda se radi, između ostalog, u vodozaštitnim zonama na način kako to propisuje hidrološka nauka”, istakao je on.

Elementarna nepogoda

Kiše nema, a hidrološka situacija je katastrofalna.

“Ovo je stanje spada u elementarne nepogode jer se prazne podzemni recipijenti sa korištenjem vode. Da li se te vode koriste racionalno ili ne ja ne mogu govoriti jer nemamo argumenata za to osim onih argumenata koji su davno objavljeni pa se tako u Sarajevu jedna trećina vode gubi od mjesta sa kojeg se transportuje za Sarajevo do potrošača”, objasnio je on.

Vodozaštitne zone trebamo štititi, čuvati, proširivati, ali to ništa, kaže Spahić, ne radimo.

“Ne štitimo podzemne recipijente i izvore i vrela. Ne štitimo površinske slivove doticanja i to je veliki problem u BiH. Mi one riječne tokove koji su van domašaja antropogenog faktora počeli smo koristiti za svrhe snabdijevanja malih hidroelektrana sa tim vodama, drugim riječima stavili smo ih u cijevi. Šta nam se desilo? Desilo se da u vrijeme minimalnih vodostaja mi više nemamo količinu vode da ih stavljamo u cijevi”, ukazao je on.

Šta se može učiniti?

S obzirom na to da je situacija sa podzemnim vodama takva, da su bunari i vrela skoro pa prazni, Spahić je naveo šta je trebalo uraditi da ne dođemo u trenutnu situaciju gdje je voda za građane upitna.

“Trebalo je razmišljati da se čuvaju ove vode iz viših nadmorskih visina jer su potpuno čiste i mogli su se upotrebljavati kao baraži za eventualni nestanak podzemnih voda. Veliki baraži koji bi se upotrebljavali za nadomjestak onoga što nedostaje iz podzemlja”, navodi Spahić.

Kiše nema ni u najavi

Kako navodi Federalni hidrometeorološki zavod u dugoročnoj vremenskoj prognozi većih promjena na nebu iznad Bosne i Hercegovine neće biti ni narednih dana jer prostrano anticiklonalno polje i dalje će uslovljavati nebesko plavetnilo uz obilje sunca. Izostanak padavina koji će se nastaviti i u narednim danima dodatno će otežati hidrološke prilike u našoj zemlji. Jutarnja svježina izvjesna je samo u centralnim područjima, a tokom dana uz pojačan indeks UV zračenja i biće toplo. U urbanim zonama naročito na jugu zemlje i vrlo toplo.

Meteorolozi nemaju dobre vijesti: Padavina nema ni na vidiku, biće izuzetno toplo

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!