“Zašto u dvije godine niti jedna zemlja nije ukinula vize za državljane BiH?”

Vijesti 21. okt 202115:29 1 komentar
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je odgovore od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministrice vanjskih poslova Bisere Turković zašto tokom skoro dvije godine njihovog mandata niti jedna zemlja u svijetu nije ukinula vize za državljane BiH, nosioce običnih putnih isprava.

Arnaut je također tražio stav zašto vladajuća koalicija pristaje na na ponižavajući i diskriminatoran tretman nekih bliskoistočnih i južnoameričkih zemalja, koje traže vize građanima BiH, ali ne i građanima gotovo svih drugih evropskih država, uključujući brojne zemlje koje, kao ni BiH, nisu članice EU.

Naveo je primjere Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Katara, Libanona, Kuvajta i Egipta u koje državljani susjedne Srbije mogu putovati bez viza, dok su za naše građane vize neophodne.

“Slična je situacija i sa tri države Južne Amerike – Argentine, Perua i Urugvaja – koje nemaju vizni režim prema Srbiji, ali imaju prema Bosni i Hercegovini. Neshvatljivo je da građani sve tri navedene južnoameričke i pet bliskoistočnih zemalja mogu u Bosnu i Hercegovinu putovati bez viza, iako su naši građani izloženi enormnim troškovima pribavljanja njihovih viza, jer samo dvije od tih osam zemalja imaju ambasade u Sarajevu, tvrdi Arnaut. Podrcrtao i je i da, kada tome dodamo Saudijsku Arabiju, čiji nosioci diplomatskih i službenih pasoša mogu bez viza ulaziti u Bosnu i Hercegovinu, a to se recipročno ne primjenjuje prema našim zvaničnicima, “nedostatak reciprociteta postoji u čak devet od jedanaest navedenih slučajeva”, rekao je.

Tražio je konkretne odgovore hoće li ministrica vanjskih poslova BiH u preostaloj godini svog mandata ishoditi ukidanje viza za građane Bosne i Hercegovine za bilo koju od navedenih zemalja, te hoće li Vijeće ministara BiH, u čijoj je to nadležnosti, uvesti reciprocitet za državljane tih zemalja ukoliko te zemlje odbiju relaksirati svoj vizni režim na način da državljane Bosne i Hercegovine počnu tretirati barem istovjetno kao državljane Republike Srbije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare