Zastupnica u Skupštini KS pojasnila zbog čega su mladi umjesto 10.000 KM dobili 4.800 KM za subvenciju stanova

Vijesti 14. jun 202417:59 0 komentara
N1

Samostalna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Admela Hodžić za N1 je govorila o aktuelnim temama gdje je, između ostalog, pojasnila zbog čega su mladi u ovom kantonu za subvenciju kupovine stanova prošle godine umjesto 10.000 KM dobili 4.800 KM.

Zastupnica Hodžić je zajedno sa zastupnikom Aljošom Čamparom (Narod i pravda) bila inicijator da se izdvoje sredstva za isplatu razlike novca mladima koji su na neki način oštećeni prilikom dodjele subvencija.

Shodno tome, Hodžić je istakla da je problem nastao mnogo ranije s obzirom na okolnosti pod kojima se raspisao javni poziv.

“Podsjetit ću da smo na raspisivanje javnog poziva čekali 15 mjeseci od prethodnog. Morala se pokrenuti inicijativa i mislim da je to učinila Pekić da bi se on uopće raspisao. Kada smo imali sjednicu za usvajanje Strategije za mlade svi smo se složili da je to mladima potrebno pri rješavanju stambenog pitanja. Međutim, čini mi se da iz godine u godinu mi imamo problem i da svaki novi ministar koji se imenuje obično odstupa od toga da na vrijeme raspiše javni poziv, tako je bilo i prošle godine. Kada sam prošle godine pitala ministra zašto ne raspisuje javni poziv jer se ja ovim problemom bavim od 2020. godine, otkada pokrećem inicijative i u kontaktu sam sa mladima, on mi je rekao da na tom ekonomskom kodu nema sredstava. Međutim, on nije očito bio dovoljno informisan jer se svake godine na isti način raspiše javni poziv, prijavi određeni broj aplikanata i za one koji ispune uslove dobijemo njihov broj i na osnovu toga se utvrdi koliko je sredstava potrebno i onda se preraspodjelom na taj kod stavlja onoliko sredstava koliko je potrebno”, pojasnila je Hodžić.

S obzirom na to da je sve tako pomno isplanirano, interesovalo nas je kako je onda došlo do situacije da mladi u KS umjesto poticaja od 10.000 KM dobiju 4.800 KM?

“Bilo je planirano kao i prethodnih godina da se javni poziv raspiše u određeno vrijeme i po određenim kriterijima kako bi prošlo 12 mjeseci. U posljednjem trenutku u oktobru se mijenjaju kriteriji i to opet po inicijativi zastupnice. I tada dobijamo, ja bih rekla, nekontrolisane kriterije pa tako taj javni poziv nije više onakav kakav je bio u prethodnim godinama. Pa tako ti kriteriji obuhvataju sve one koji su kupili stan – mladi su, pripadaju toj populaciji bez nekog ograničenja i uslova da stanuju i da su prijavljeni u KS tri ili eventualno dvije godine. Ali ja uopće nisam sigurna da je raspisivanje javnog poziva po ovakvim kriterijima bilo u skladu sa zakonom u potpunosti. Taj se konkurs nije mogao poništiti jer je bilo prekasno u oktobru to raditi i za vladu, mlade i planiranje nekih dodatnih sredstava”, navela je naša sagovornica.

Hodžić je rekla da će, prema procjenama Vlade KS, negdje oko 5,5 miliona KM biti dovoljno iz kantonalnog budžeta da bi više od 1.000 mladih koji su ostvarili pravo na subvenciju, umjesto prvobitnih 4.800 KM, na kraju dobili 10.000 KM, odnosno, da se on namiri za tu razliku.

“Potrebno je naravno čekati rebalans budžeta budući da se radi o značajnim sredstvima koja trebaju biti izdvojena. Svake godine kada se raspiše taj javni poziv realizacija je bila u drugoj polovini godine i nakon rebalansa i vjerujem da će biti i tako. Inače sam analizirala prethodne projekte i pozive i obično je to bilo oko 500 mladih aplikanata koji su ispunjavali uslove, a ovaj put ih ima mnogo više. Također, promjenom kriterija ostvarili su prava i ušli u pravo i oni koji bi to čekali do ove godine”, istakla je naša sagovornica.

Skupština KS izglasala: Mladi koji su umjesto 10.000 KM dobili 4.800 KM za rješavanje stambenog pitanja, trebaju dobiti razliku novca

Iz SDA su poručili da nema novca čak ni za plate pa se sada postavlja pitanje na koji način će se osigurati 5,5 miliona KM.

“Sve te insinuacije da li će ili neće biti novca kao i neutemeljene izjave ne bih komentarisala. Mi smo dali svoj prijedlog, članovi svih političkih stranaka i zastupnici su glasali ‘za’ ovu inicijativu. Naša stranka nije glasala jer mislim da je to strateški ostalo da se svi izjasnimo i da oni ostanu suzdržani”, dodala je.

Spomenula je i to da u resornom kantonalnom ministarstvu pripremaju i neke nove programe koji su prezentovani i ocijenjeni kao izuzetno dobri.

“Ukoliko se realizacija uspješno završi mislim da ćemo imati jeftinije kvadrate po povoljnijim uslovima, da ćemo imati i stanove koji trebaju da se grade za mlade koji ne mogu biti klijenti komercijalnih banaka jer za to nemaju uslove. Krenulo se sa iznalaženjem novih programa zato što su sada cijene izuzetno visoke pogotovo kod kupovine nekretnine pa ćemo nastojati da u narednom periodu pokušamo kreirati programe da pomognemo i mladima koji žele da dograde sprat, sruše postojeću kuću i grade novu”, zaključila je Hodžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!