Zastupnik DF-a: Nisam za državu u kojoj bi bilo ko bio neravnopravan

Vijesti 23. nov 202116:02 > 16:04 0 komentara
N1

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli i zastupnik DF-a u Parlamentu BiH, Zlatan Begić, pozdravio je raspravu proisteklu iz studije Žarka Papića o začaranom krugu etnonacionalizama u Bosni i Hercegovini. Begić je učestvovao na raspravi u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, zajedno sa Žarkom Papićem, Milom Babićem, Sonjom Biserko, Rusmirom Mahmutćehajićem i drugima.

Imajući u vidu ono što je doktor Papić napisao, ne mogu da ne kažem to da mi u bh. društvu imamo nešto što se može smatrati mitovima. Ovaj materijal ja smatram dobrom osnovom da se uđe u diskusiju u cilju razbijanja tih mitova”, rekao je Begić.

Naglasio je da u javnom diskursu se brani princip konstitutivnosti na način da se kaže kako bez konstitutivnosti nema ravnopravnosti.

“To je mit”, rekao je Begić dodavši da nije za državu u kojoj bi bilo koji narod bio neravnopravan.

POVEZANA VIJEST

“Veliki je problem to što naša djeca nisu ravnopravna”, smatra Begić, i to u onom ključnom segmentu iz kojeg počinje demokratija, a to je opšte biračko pravo.

Treba razbiti mit da bez konstitutivnosti nema ravnopravnosti”, rekao je parlamentarni zastupnik i univerzitetski profesor Zlatan Begić. Dodao je da takva teza ide uz ruku namjerama o teritorijalnoj podjeli zemlje.

Uvođenje ravnopravnih građana ne znači narušavanje unutarnje strukture zemlje. Ne postoje razlozi ni pravne ni moralne naravi koje bi osporilo pravo bilo kojeg čovjeka da bude ravnopravan s nekim drugim. Poenta je da bi bilo dobro da osnovne kategorije pojasnimo, već da to počnemo javnosti pojašnjavati. I da se ne plašimo složenog unutrašnjeg uređenja BiH. I dalje će ostati kantoni, entiteti, skupštine, ali ne možemo živjeti u aparthejdu”, zaključio je Zlatan Begić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!