Zastupnik SDA: Očigledno da nisu svi u većini u Parlamentu FBiH “namireni”, odatle i svi problemi

N1

Funkcionisanje Parlamenta FBiH, predstojeće sjednice i teme o kojima zastupnici trebaju raspravljati, loši odnosi stranke čiji je potpredsjednik i NES-a nakon formiranja Vlade HNK – teme su o kojima je u Danu uživo govorio zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Mirsad Zaimović.

Na početku Zaimović je govorio o najnovijem slučaju femicida u Sarajevu te je podsjetio na ranije poput ubistva Nizame Hećimović. Također, prisjetio se i protesta nakon nedavne smrti studentica u sarajevskom naselju Marijin Dvor i da su se tražila bolja zakonska rješenja koja još nisu stigla parlamentarcima na usvajanje.

“Imali smo od ministra pravde zahtjev da oni sve to skupa objedine, s obzirom da je Krivični zakon kompleksna materija i da nam se ponudi cjelovit zakon kojeg još nemamo. Njime bi napravili korak pa sprječavanju ovakvih stvari koje su postale uobičajene”, istakao je Zaimović.

Registar pedofila

Javnost u FBiH očekuje da u ovom bh. entitetu kao što je to slučaj u RS bude dostupan registar pedofila. To se, podsjeća Zaimović već godinu dana odlaže. U kontekstu najnovijeg slučaja iz Banjaluke gdje je osuđeni pedofil pobjegao iz sudnice i koji i dalje slobodno šeta, Zaimović kaže da bi ovo zakonsko rješenje uredilo i prijavu boravka pedofila koji mijenjaju lokacije baš poput slučaja iz Banjaluke jer je navedeni pedofil iz Kaknja.

“Da bi se lakše nadzirali kao i njihovo ponašanje. Obaveza je da se kod promjene mjesta boravka uzme informacija iz registra pedofila. Zakon predviđa da takve osobe ne mogu raditi u institucijama koje rade sa djecom. Oni koji budu željeli da rade u tim institucijama će morati donijeti potvrdu da se ne nalaze utom registru”, objasnio je Zaimović.

Rad parlamentarne većine

Uputio je kritike Zaimović na rad aktuelne parlamentarne većine, kazavši da iako je Mirjana Marinković – Lepić podnijela ostavku ona zakazuje sjednice, pravi dnevni red i može parlamentarcima postaviti sve reformske zakone. Međutim, naglašava Zaimović do toga ne dolazi jer je, prema njegovim riječima, očigledno da svi u većini u Parlamentu FBiH nisu “namireni”, i da zbog toga dolaze svi problemi.

“Mi smo u prvoj godini rada, u septembru i oktobru na dvije sjednice imali više usvojenih zakona nego što je ovaj saziv uradio za cijelu godinu dana”, prisjetio se Zaimović.

Odnosi SDA sa NES-om

Iako SDA nije u konačnici u vlast u HNK ušla sa NES-om to za Zaimovića nije signal da su pogoršani odnosi između ove dvije stranke.

“Mislim da je to problem koji će biti prevaziđen i da će odnosi SDA i NES-a zbog države, zbog propatriotskog bloka biti prevaziđen”, kazao je Zamović.

Za Zaimovića historija će se ponoviti, odnosno baš kao i u slučaju vlasti Alijanse za pobjede tako će, najavljuje “SDA već naredne godine na Lokalnim izborima biti pobjednička stranka”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!