Zatraženo od Schmidta da spriječi imenovanje Milorada Kojića

Vijesti 01. feb 202317:19 0 komentara
N1

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio je od visokog prredstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da spriječi dodjelu zamjenskog mandata Miloradu Kojiću, kako su naveli, "negatoru genocida u Srebrenici", u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Milorad Kojić je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba entiteta Republika Srpska. IGK i Udruženje žrtava i svjedoka genocida su se 2021. godine usprotivili da on bude član Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“Neko ko javno negira genocid u Srebrenici, javno ponižava i negira pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i presude Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, ne može biti član najvažnijeg zakonodavnog tijela BiH”, navedeno je iz IGK-a.

“Milorad Kojić svojim postupanjem prema istini i pravdi sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negira genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Tako nanosi bol preživjelim žrtvama genocida, degradira sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažava pravdu i ponižava međunarodno pravo i međunarodne institucije”, dodali su još.

Schmidtu je poiručeno da stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH prvi put ima pravni osnov i zakonsko uporište da sankcioniše negatore genocida u Srebrenici.

Zbog navedenog, IGK poziva Schmidta da na osnovu navedenog propisa i na osnova ovlaštenja visokog predstavnika spriječi imenovanje Milorada Kojića u Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Gospodine Schmidtu, dužni ste to učiniti prema žrtvama najvećeg zločina poslije Drugog svijetskog rata u Evropi, genocida u Srebrenici”, poručeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!