Zatraženo produžavanje radnog vremena i skraćenje policijskog sata u KS

Vijesti 27. apr 202113:30 > 13:43 0 komentara
Žuta tabija tokom ramazana
Žuta tabija tokom ramazana (Foto: Anadolija)

Skupština Kantona Sarajevo je prihvatila zaključke u kojima se traži od Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva da produže dozvoljeno radno vrijeme poslovnih subjekata. Podsjećamo, ono je ograničeno na 20:00 sati, te je zahtjev ga izjednače sa početkom trajanja mjere ograničenja kretanja - policijskog sata. Ovo je bio prijedlog SDA.

“Skupština KS traži od Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba i da izvrše analizu svrsishodnosti mjere ograničenja kretanja (policijskog sata). Također, Skupština Kantona KS je zatražila od Vlade Federacije da produži vrijeme ograničenja kretanja sa 20:00 sati na 23:00 sati, a da u perspektivi, na osnovu epidemiološke analize svrsishodnosti navedene mjere, u potpunosti ukine navedenu mjeru, uz eventualna ograničenja rada potencijalnih žarišta širenja virusa”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Na početku današnje 35. radne sjednice, Skupština Kantona Sarajevo primila je k znanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, koja je uzrokovana pandemijom koronavirusa.

Poboljšanje epidemiološkog stanja

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da se konstantno bilježi poboljšanje epidemološkog stanja, posebno u posljednjih 15 dana, a karakteriše ga pad broja novozaraženih i hospitaliziranih osoba, kao i broj smrtnih slučajeva.

Poručio je da će Krizni štab i Vlada KS, prateći situaciju u narednom periodu, biti spremni da se odupru eventualnom novom talasu epidemije i pogoršanju epidemiološke situacije.

Naglasio je da su nadljudskim naporima uposlenika u zdravstvenom sektoru, do sada sačuvani mnogobrojni životi, ali i da je epidemiološka slika zadovoljavajuća isključivo zahvaljujući poštivanju mjera od strane stanovništva.

Ministar je govorio i o vakcinaciji u Kantonu, te istakao da se odvija bez problema i u skladu sa svim zdravstvenim standardima i protokolima.

U nastavku sjednice zastupnici razmatraju Nacrt Zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo.

Povučen Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu

Sa dnevnog reda današnje sjednice povučen je Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenici, nakon sugestija povratnika koje su važne za kvalitetniju doradu ovog zakona.

Nacrt ovog zakona razmatrat će se na narednoj sjednici, zakazanoj za 05. maj 2021. godine.

Odlukom zastupnika Skupštine KS, posljednja tačka dnevnog reda ovog skupštinskog zasjedanja bit će zastupnička pitanja, inicijative i odgovori.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!