Zaustavljena izgradnja pritvorske jedinice za migrante u Lipi

N1

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić potvrdio je za bh. medije da je zaustavljena izgradnja Centra za detenciju u okviru Privremenog prihvatnog centra Lipa kod Bihaća, te naveo da je ovo rezultat reakcije predstavnika bh. vlasti. Prema riječima Petra Rosandića, predsjednika organizacije “SOS Balkanska ruta” koji je glasno kritikovao ovaj projekat posljednih mjeseci, je “pravda pobjedila”.

Mi od početka nismo bili za izgradnju određenih vrsta pritvorskih jedinica u okviru centra Lipa i čini se da je zajednička reakcija bila pravovremena. Gradnja takvog prostora nije u skladu sa urbanističkom, niti sa građevinskom dozvolom kompleksa u Lipi, a upravo na tom dijelu je bilo predviđeno sportsko igralište. Iskreno, bili smo iznenađeni što je to sve počelo u određenoj tajnosti, jer su i kantonalna i gradska vlast itekako učestvovali u pripremi i gradnji migrantskog centra Lipa” izjavio je Ružnić, kako javlja Fena.

Naveo je da se o ovome prethodno razgovaralo i s ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom, ali i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom, prilikom njihovih posjeta Unsko-sanskom kantonu.

Jasno smo tražili adekvatnu reakciju, s obzirom da je kompletno upravljanje kampom u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, dok je Evropska unija financijer i partner skoro svih aktivnosti na lokalitetu Lipa. Poučeni prijašnjim iskustvima, želimo izbjeći i najmanju mogućnost ili rizik za stvaranje kriznih situacija u našem kantonu. Drago mi je da smo prilikom tih posjeta i razgovora, svi se složili oko primarnog cilja – koordiniranog djelovanja u procesu migracija, zakonskog i humanog prihvata migranata, te prvenstveno garancije sigurnosti i prava našim građanima. Vjerujem da je ovo i rezultat svega toga”, naveo je Ružnić.

Ranije je za portal Politički.ba ovo potvrdio i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara koji je nedavno boravio u Beču gdje je vodio razgovore o ovoj temi sa ministricom pravde Austrije Almom Zadić.

Prema riječima Petra Rosandića, predsjednika SOS Balkanske rute koji je glasno kritikovao ovaj projekat posljednih mjeseci, je “pravda pobjedila”.

Branili smo ljudska prava, važeće zakone i Evropku konvenciju o ljudskim pravima i zajedničkim snagama na terenu zaustavili ovaj nezakoniti skandalozni projekat. Zahvaljujem se izdržljivim Bosancima, premijeru, ministru za ljudska prava, gradonačelniku Bihaća, koji su se od početka opirali tome da se djeca u budućnosti igraju pored zatvora. Drago nam je da smo svojim radom na odnosima s javnošću, našim pozivima na pojašnjenje i transparentnost mogli dati važan doprinos. Tome je doprinijela misija utvrđivanja činjenica zelene članice Nacionalnog vijeća Ewe Ernst-Dziedzic, kao i stalni otpor bosanskih lidera”, navodi Rosandić u izjavi objavljenoj na portalu OTS.

Podsjetimo, austrijska organizacija koja je bila zadužena za izgradnju pritvorske jedinice u Lipi je Međunarodni centar za migracijsku politiku (ICMPD).

ICMPD je ranije tužio nevladinu organizaciju SOS Balkanroute na Trgovačkom sudu u Beču zbog izjava koje su navodno nanijele štetu toj organizaciji, a upravo u vezi sa ovim projektom.

Rosandić smatra da je u pitanju bio pokušaj ICMPD-a da ga ušutkaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare