Završen Pravilnik: Ugostitelji u FBiH u roku od šest mjeseci moraju prilagoditi objekte zabrani pušenja

Vijesti 31. maj 202411:43 0 komentara
Shutterstock

Završen je Pravilnik kojim se regulišu smjernice za ugostitelje, a koje se odnose na provedbu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako su za N1 pojasnili iz Federalnog ministarstva zdravstva, ovaj Pravilnik je donesen nakon 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona.

“Završena je izrada Pravilnika o uslovima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, te da je Pravilnik dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH. Napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona) dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu”, istakli su.

Članom 32. Zakona definisano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove.

Zakonom je također definisano da će se kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno, od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona (pravilnika).

Važno je istaći i da su Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana predviđene i kazne koje se za pravna lica kreću od 2.000 KM do 5.000 KM, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorna lica, dok će se vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno kazniti novčanom kaznom od 500 KM do 2.500 KM.

Pravna osoba koja ne odredi prostoriju za pušenje platit će kaznu u iznosu od 1.500 KM do 5.000 KM. Kazna za fizička lica je 100 KM.

Član Zakona u kojem su navedene sve kazne za prekršioce Pravilnika

Podsjetimo, zakonom se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Svrha ovog zakona je da se bolje reguliše upotreba duhanskih proizvoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!