Završeni protesti u Zenici, građanke i građani nezadovoljni odzivom

Vijesti 14. okt 202217:10 0 komentara
N1

Na protestima u Zenici okupio se veoma mali broj ljudi, što je izazvalo ogorčenje pojedinih građanki i građana.

Biljana Tadić je jedna od njih. Kaže da se stidi svojih Zeničana i Zeničanki, koji se nisu čak ni zadržali pored improvizovanog groblja žena kojima su život nasilno oduzeli sadašnji, bivši ili vanbračni partneri, odnosno koje su žrtve femicida.

“Okreće mi se želudac”, poručio je drugi gospodin, koji je, takođe ogorčen malim odzivom Zeničana, rekao da su građani na novou “lajkanja” na društvenim mrežama standardno jaki, ali ne i kada treba izaći iz svoje zone komfora i glasno reći “DOSTA” femicidu.

Protest u Zenici nije osmišljen kao protestna šetnja, objašnjava nam Duška Andrić iz Centra ženskih prava.

N1

Naprotiv, ovaj put, organizivan je pod nazivom “Vrišteća tišina”, uz transparente koji ukazuju na težinu ovog problema, odgovornost društva i države u osiguranju sigurnijeg okruženja za žene, te pooštravanja sankcija za ovo teško krivično djelo.

Tokom jednočasovnog protesta mogle su se čuti i audio snimci deset slučajeva femicida koji se nalaze u sudskom procesu u FBiH. Na naše pitanje da li je razočarana gotovo nikakvim odzivom građana, rekla je da je ipak važnije da su sa ovog mjesta, gradskog trga, poslate poruke žrtava koje govore u njihovo ime, te da su sigurno došle do onih koji su se zatekli tu, ali i slučajnih prolaznika.

Podsjetila je na ranije održane protestne šetnje u ovom gradu, kojima je ukazano na nasilje nad ženama i femicid, te izrazila nadu da će sistem prepoznati potrebu za pooštravanjem kazni za počinioce, te hitnim usklađivanjem krivičnog zakona sa Istanbulskom konvencijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!