Završeno saslušanje Izetbegovića u SIPA-i, Nožica poručila: “Neće se šutnjom braniti, danas smo saznali da je pokrenuta istraga”

Vijesti 28. maj 202412:16 0 komentara
F.Z./N1

Završeno je saslušanje Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA koji je danas u prostorijama SIPA-e ispitan zbog prijave prema kojoj se tereti "za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti".

Izetbegović je za okupljene novinare pojasnio o čemu je bilo riječi na saslušanju, ali je dao i komentar na trenutnu situaciju.

“Tražio sam da mi dostave integralni tekst press konferencije s koje je izvučena jedna rečenica i sa govora u Hadžićima gdje su izvučene dvije-tri rečenice. Iz čak i tako reduciranih stvarih i izvučenih rečenica iz konteksta ne može se zaključiti uopće da se radi o govoru mržnje. Također je nevjerovatno šta se nama (Emiru Suljagiću, Reufu Bajroviću i Bakiru Izetbegoviću op.a.) stavlja sve na teret učinilo bi vam se nevjerovatnim da se takve stvari inkriminišu. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše u BiH, a to je negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i to se sve toleriše u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske. Mislim da se radi o pokušaju relativiziranja istine u BiH. U mojoj izjavi nema baš nilčega što bi se moglo svrstati pod govor mržnje”, rekao je Izetbegović.

Njegova advokatica Senka Nožica je zatečena dokazima koje tužilaštvo nudi u ovom slučaju, navodeći da nema nikakvog elementa za tim da se pokrene bilo kakav postupak, a ne istraga.

“Mi smo danas saznali da je pokrenuta istraga. Gospodin Izetbegović je danas dobio te rečenice koje navodno predstavljaju govor mržnje i koje naravno ni prema kom kriteriju to ne mogu predstavljati. I sasvim sigurno da je mogao dati svoju odbranu, međutim, kao advokat sam iznenađenada se nekome na teret stavljaju rečenice izdvojene iz nekakvog teksta jer tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kad su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li to može predstavljati govor mržnje”, pojasnila je Nožica.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Zatim je navela da su kao odbrana zatražili da im se ustupi taj integralni tekst iz kojeg su izvedene rečenice po kojima je sačinjena prijava.

“Ukoliko nemaju taj tekst mi ćemo ga pribaviti tužiteljici jer ćemo na taj način raditi njen posao”, dodala je.

Nožica je podsjetila da je Izetbegović političar i da se neće šutnjom braniti.

“On će reći sve što misli, ali ćemo reći upravo onim izjavama na bazi kojih oni sada pokreću krivične postupke izdvajajuće nekakve rečenice koje same za sebe apsolutno ništa ne predstavljaju”, kazala je.

Poručila je da se nada da će tužilaštvo biti manje, kako kaže, ostrašćeno, stručno i manje politički orijentisano i da će obustaviti ovu istragu.

Podsjećamo, jučer su po istoj prijavi iskaz u SIPA-i dali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić te Reuf Bajrović.

Njih trojicu je prijavio Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske Republikanske stranke prije dvije godine.

Kada je u pitanju Bakir Izetbegović, Ćulum je precizirao da je Tužilaštvo kao sporno uvidjelo njegov govor na predizbornom skupu u Hadžićima održanom prije dvije godine.

Izetbegović se jučer oglasio povodom saslušanja kazavši da je poziv njemu, Suljagiću i Bajroviću umjesto negatorima genocida, kako ističe, jasna poruka.

“Bosna i Hercegovina je država u kojoj se nekažnjeno negira, pa čak i psuje genocid, neljudski i necivilizirano se u televizijskim emisijama o genocidu pričaju bizarni vicevi, glorificiraju se ratni zločinci, verbalno i fizički napadaju imami i povratnici, vrijeđaju čitavi narodi, naročito Bošnjaci. U svemu navedenom prednjači Milorad Dodik, koji je prije nekoliko dana negirao genocid posebno drsko i provokativno, u samoj Srebrenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je gluho, nijemo i slijepo na izjave kojim se negira genocid, vrijeđaju žrtve i narodi. Ni Dodika, ni druge negatore genocida nikada nisu pozvali na saslušanje. Nisu to učinili ni kada je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, glorificirao ratnog zločinca Slobodana Praljka i zagovarao obnavljanje tzv „Herceg-Bosne“. Ali, po prijavi istog tog Raguža Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je izdalo naredbu SIPA-i da pozove mene, direktora Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića i političkog analitičara Reufa Bajrovića”naveo je Izetbegović.

Bajrović je nakon saslušanja poslao poruku da ga terete jer je pružio podršku Azri Zornić.

“Dobro došli u Sjevernu Koreju! između ostalog me terete jer sam tvitao ‘Azra Zornić je moj lični heroj’. Sjeverna Koreja, Rusija, Bjelorusija… Izaberite”, naveo je.

Osim Bajrovića, jučer je u SIPA-i saslušan i direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!