Završeno suđenje Stanišiću i Simatoviću: Žrtve BiH i RH čekaju pravdu 20 godina

Vijesti 24. jan 202320:23 1 komentar

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću zadnji je proces pred sudom u Hagu u kojem se utvrđuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj. Žrtve istinu i pravdu čekaju već 20 godina.

Jedinica koja je stavljena pod vojnu komandu bila je samo jedna od formacija koju su obučavali Jovica Stanišić i Franko Simatović. Saznanje o već počinjenim zločinima u kombinaciji sa vršenom obukom i kontaktima sa određenim akterima dovoljni su za osudu u smislu pomaganja u vršenju zločina koje su počinili pod ingerencijom Državne bezbjednosti.

“Ona je imala jasnu ulogu u zaštiti sistema. Stanišić je na čelo službe i postavljen posle osme sjednice kada je Milošević praktično preuzeo vlast u državi. To je ta egzekutiva, to je to najuže jezgro pretorijanske garde Miloševićevog režima. To je veoma visoko obučena jedinica koja je dovedena sa nivoa policijske jedinice na nivo paramilitarne jedinice bila je u nekim elementima bolje naoružana od vojske”, kazao je Đorđe Vlajić, novinar i predsjednik NUNS-a.

Tužilaštvo je nedvojbeno dokazalo povezanost visokorangiranih pripadnika SDB-a i planiranje zločina još u avgustu 1991. godine po prirodi svog posla. Zločini u Bosanskom Šamcu nisu bili eksces već su vršeni po već postojećem obrascu koji je iznova uključivao teške zločine.

“Ja mislim da je ovo suđenje važno zato što se direktno tiče veze između režima u Beogradu, dakle Slobodana Miloševića i tog režima sa zločinima na terenu pogotovo kroz paravojske poput Arkana, Crvenih beretki, Škorpiona jedinica koje su uglavnom poznate javnosti. Suština ovog predmeta je upravo u tome kako režim daje drugima zadatak da čine zločine, a istovremeno se pokušava od tih zločina otkloniti”, kazala je Iva Vukušić, profesorica Univerziteta u Utrehtu.

Suština je i u pravdi za žrtve i istini koja treba ostati kao vodilja svim budućim generacijama za suočavanje sa prošlošću i priznavanje vlastite odgovornosti.

“Jer moramo kazati jednom istinu bila ona teška bila ona dobra. Ne zbog mene nego zbog budućnosti naše djece. Moramo gajiti i ostaviti našoj djeci bolje sutra, a sa istinom ćemo im sve dokazati, a sa lažima ćemo samo od njih napraviti da budu gori nego što su njihovi prethodnici”, kazao je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enkalava Srebrenica i Žepa”.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u istoriji suda u Hagu i jedini u kome je suđenje ponovljeno. Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađanje. Izricanje pravosnažne presude očekuje se do juna ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare