Završne riječi u predmetu “Respiratori”: Novalić optuživao Narod i pravdu

F.Z./N1

U završnim riječima u predmetu “Respiratori”, prvooptuženi Fadil Novalić optužio je Narod i pravdu, da su izradili dokument, plan, kako je naveo, njegove medijske diskreditacije. Novalić je poručio da je u dokumentu bilo naznačeno "ne slati mailom", a da su u sve bili uključeni ljudi iz pravosuđa, te jedan ministar iz Vlade FBiH kojom rukovodi. Neformalnu grupu je nazvao "Gacko je čudo".

“Cilj je bila diskreditacija političkog protivnika i diskvalifikacija Fadila Novalića”, naveo je Novalić.

“Premijer je samo rekao ono što smo mi vidjeli u dokazima, jer smo tražili dokaze o sadržaju oduzetih telefona i kompjutera. Nažalost, dobili smo ih kasno, a tu je nađen dokument o kojem je danas premijer govorio”, rekla je medijima nakon ročišta Novalićeva advokatica Nina Karačić Brković, dodajući da je odbrana u završnim riječima iznijela konkretne argumente.

Novinare je zanimalo i šta advokatica misli o poruci “poslao me Asim da nešto nabavljamo”. Kaže kako njen branjenik nije postupao po tom SMS -u, te da on nema nikakav krivično-pravni značaj.

Solakova advokatica: Očekujem oslobađajuću presudu

Nakon Novalića, završne riječi otpočela je advokatica Fahrudina Solaka Marsela Bajramović koja je poručila da je dokazano da je nabavka respiratora izvršena u skladu sa zakonom.

Kaže da je bilo zakonito nabavljati respiratore u skladu sa članom 10. Zakona o javnim nabavkama. Bajramović je potom i naglasila da je Tužilaštvo BiH bespotrebno izvodilo svjedoke, te da su to činili zbog javnosti.

“Zaista mislimo da je previše vremena potrošeno na pozivanje različitih svjedoka, a ono što su svjedočili ili je bilo irelevantno ili ima pisana dokumentacija”, rekla je nakon ročišta medijima, dodajući da očekuje oslobađajuću presudu za branjenika.

Ranije je rekla da – ukoliko su Solak i Novalić krivi – onda trebaju da budu optuženi i svi članovi Vlade, kao i svi članovi štaba FUCZ.

“Ovdje nema krivičnog djela. Ukoliko bi se zauzeo drugačiji stav, onda bi trebali svi biti optuženi jer su vlada i štab kolektivno tijelo”, stava je

Nastavak suđenja zakazan je za 15.3., a završne riječi iznosiće odbrana i Fahrudin Solak, bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare