Završne riječi u slučaju Respiratori: Dokazi kontaminirani, istraga opsturisana

Vijesti 15. feb 202314:11 4 komentara
F.Z./N1

Da su kupljeni Bregerovi respiratori, a ne ACM 812 A nabavka respiratora bi bila nezakonita poručili su tužioci tokom završne riječi u slučaju "Fadil Novalić i drugi".

Preduzeće Srebrena Malina nije bilo registrovano za trgovinu madicinskom opremom već voćem, izmijenjen je ugovor, pa je umjesto ugovorenog HCV 003 nabavljen ACM 812 A koji nije namjenjen pacijentima oboljelim od kovida samo su neke od teza za koje Tužilaštvo smatra da su dokazane tokom ovog procesa.

Osim osvrta na slučaj, tužilac Džermin Pašić je iskoristio priliku da poruči da su istragu pratile opstrukcije, te da se ispostavilo da su zakonodavna i izvršna vlast zajedno, a da je na ispitu pravosudna.

Istragu su pratile opstrukcije, podrška policijskih agencija je bila minimala. Svi dokazi koje Tužilaštvo nije samo prikupljalo su kompromitovani“, rekao je tužilac Pašić.

Osim toga, više puta tokom izlaganja tužilac Pašić je kritikovao odnos sudskog vijeća prema Tužilaštvu. Kažu nije bio obezbjeđen sudski postupak, optuženi se nisu našli u pritvoru, niti im je zabranjen rad, tako da su u toku postupka svjedocima i dalje bili nadređeni objašnjavao je tužilac.

Ovo je krivični postupak koji je pokazao, ili će pokazati sve anomalije sistema“, rekao je tužilac.

U toku izlaganja tužioca Pašiča, predsjedavajući sudskog vijeća Branko Perić je više puta ponavljao da “ne filozofira”.

A njegovim izlaganjem bila je nezadovoljna i braniteljica ministrice finansija FBiH Jelke Miličević Sneka Nožica, koja je zahtjevala da se tužilac Pašić vrati na slučaj, u protivnom će, kazala je, napusititi sudnicu.

Vidović: Novalić je radio isto što i zvaničnici drugih država, ništa drugo

Danas je u sudnici rečeno toliko konstrukcija, toliko neutemeljenih rečenica, toliko pogrešno interepretiranih dokaza. Isto tako nikada nisam doživjela u svojoj advokatskoj praksi. Samo Vas molim sve dane suđenja kada odbrana bude iznosila završne riječi, pa će biti jasno ko je motirao, a ko razmontirao cijeli ovaj predmet“, rekla je advokat Senka Nožica.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić danas su završili izlaganje završnih riječi, nastavak suđenja je zakazan za 22.02. kada je plan da završne riječi predoči odbrana Fadila Novalića i sam prvooptuženi Novalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare