Žbanić: Neću glasati za Komšića, njegov izbor nije dobar za BiH

Vijesti 30. sep 202218:05
N1

Poznata i višestruko nagrađivana bh. filmska rediteljica Jasmila Žbanić javno je objavila da neće 2. oktobra glasati za Željka Komšića jer smatra da njegov ponovni izbor neće donijeti ništa dobro za Bosnu i Hercegovinu.

Ona kaže da je ranije  glasala za Komšića zato što je mislila sam da je to čovjek koji može predstavljati koncept života u BIH u kojem nije važno kako se zoveš i u kojem svi imaju jednaka prava u zemlji socijalne demokratije.

“Zaista nikada nisam glasala da bih nekome naškodila, nego što sam mislila da izbor takvog čovjeka donosi opće dobro”, navela je u svojoj objavi na Facebooku Jasmila Žbanić te je dodala:

“Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH – osim dalje krize. Za mene je trenutak u kojem shvatam da me Komšić više ne predstavlja bio 1. januara. 2021. Taj dan mediji su informisali o jednoj od najvećih tragedija u BIH kada je stradalo osam mladih ljudi u Posušju. Ta tragedija je bila toliko strašna, ti mladi ljudi, budućnost ove zemlje, stradali su u noći u kojoj su se najviše trebali radovati. Na sahrani u Posušju nije bilo Željka Komšića. Možda nije bio u BIH, možda nije mogao doći”, napisala je te dodala da ju je sve ovo potaklo na razmišljanje.

“Kada je zapravo Komšić bio u Grudama, Posušju, Čapljini”, upitala je Žbanić u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook.

“Birati Komšića znači birati krizu”

Žbanić je zatim podsjetila na Komšićeve ranije izjave o tome da će otići ukoliko ga pozovu općine ili institucije.

“Zašto Željku Komšiću treba poziv da bi posjetio ova mjesta? Zašto nema prijatelje u svim tim gradovima ? Zašto ne razgovara sa neprijateljima ako baš nema prijatelja? Zašto im nije za svih ovih osam godina pokušao objasniti šta on to predstavlja i zašto bi to moglo biti dobro za njih? Birati Komšića znači birati krizu”, navela je Žbanić te je dodala da Komšić ne inicira tu krizu, već da ona dolazi iz Zagreba i da je veoma opasna.

Ipak, Komšiću je odala priznanje za nekoliko dobrih stvari koje je napravio za BiH.

“Ali ne sumnjam da će i Denis Bećirević, uz Komšića kao mogućeg savjetnika dobro štiti BIH, a smanjiće se vrlo ozbiljna i ružna kriza u BIH”, rekla je.

Bh. rediteljica je u zaključku svoje objave navela kako se slaže sa onima koji misle da se ne treba pomiriti sa nacionalističkim načinom glasanja da samo Hrvati trebaju glasati za Hrvate, te da će uvijek birati onog za koga misli da je dobar za BIH bilo koje da je nacije.

“Samo što sada mislim da Komšić nije dobar za BIH, ne u ovoj godini, ne u ovom kontekstu”, poručila je.

“Dođe mi da kažem prijateljima Hrvatima: vratite mi milo za drago i glasajte sad vi za Bošnjaka, ali zaista ne bih ulazila u izbornu matematiku i ko – kome – šta. Glasajte za koga god hoćete po svojoj savjesti”, dodala je te objavila fotografiju Borjane Krišto, kandidatkinju za Predsjedništvo BiH, koja je prisustvovala dočeku ratnog zločinca Darija Kordića koji je osuđen zbog masakra 116 civila, “najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca; za zločin se nikada nije ispričao, niti pokazao pokajanje”.

Objava na Facebooku:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad