Zbog brojnih prijetnji smrću Sveučilište u Mostaru otkazalo konferenciju

Vijesti 06. feb 202414:03 0 komentara
Facebook

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru saopćio je u utorak kako odustaje od organizacije ljetne škole "Methodology of Political Science: New Issues and Trends", zbog, kako su naveli, upućenih prijetnji smrću i govora mržnje koje su spomenuti događaj istisnule iz akademske sfere te od njega stvorila "ne samo politički, već i sigurnosni problem".

Naveli su kako je ”količina upućenih prijetnji smrću i uništenjem Fakulteta, govora mržnje i kontaminiranost javnoga prostora ovaj su događaj istisnula iz akademske sfere te od njega stvorila ne samo politički, već i sigurnosni problem”.

“Ovim činom želimo zaštiti sve profesore koji su trebali sudjelovati na ljetnoj školi, potencijalne studente koji su imali namjeru doći u Mostar, ali spriječiti negativan publicitet koji je nametnut kako Filozofskom fakultetu tako i IPSA-i”, stoji u priopćenju.

S Filozofskog fakulteta ističu kako s obzirom na to da je plakat ljetne škole izazvao gomilu dezinformacija, pogrešnih interpretacija, te vrlo zlonamjernih komentara, još jedanput skreću pozornost kako se radi o plakatu generiranom od strane umjetne inteligencije kojeg su preuzeli s Freepik.com, o čemu se svatko može osobno uvjeriti.

“Promicateljima mržnje”

“Da cijela priča bude još grotesknija upravo je u samom nazivu izvornoga predloška istaknuta „Koski Mehmed-pašina džamija“. Dakle, od svih mogućih vjerskih znamenitosti u gradu Mostaru na plakatu je istaknut upravo minaret. Toliko o isključivosti, nesnošljivosti i islamofobičnosti.

Promicatelji mržnje koji su ovu hajku i pokrenuli dodatno su potaknuli atmosferu straha, nepovjerenja i netrpeljivosti među građanima, a gradu Mostaru i državi u koju se toliko kunu, preventivno “izbili” jedan, po svakom segmentu, hvalevrijedan i akademski izvrstan globalni događaj”, ističe se u priopćenju.

S Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru poručuju kako će bez obzira na sve nastaviti svoju misiju internacionalizacije obrazovanja, promicanja međukulturnoga dijaloga i suživota, te podizanja kvalitete znanosti i visokoga obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!