Zbog kritikovanja vlasti: RTRS poslao 10 pitanja State Departmentu, dobili su i odgovor

Vijesti 07. aug 202409:23 0 komentara
RTRS

S obzirom na to da Američka ambasada u Bosni i Hercegovini danima pita vlasti u bh. entitetu Republika Srpska gdje je novac, aludirajući pritom na sumnjive transakcije, zaduženja, javni novac i brojne poslove povezane s privatnim kompanijama kojima upravljaju osobe povezane sa Miloradom Dodikom. Ta vrsta pritiska nije se svidjela Radioteleviziji RS zbog čega su odlučili direktno pisati američkom State Departmentu odakle su dobili i odgovore.

Naime, iz RTRS-a su na adresu State Departmenta uputili 10 pitanja, međutim, sudeći prema njihovoj objavi, nisu zadovoljni odgovorima koje su dobili.

Prvo pitanje se odnosilo na američkog ambasadora u BiH. Pitali su ima li ambasador Michael Murphy smjernice SAD-a za svoj politički angažman u BiH ili nastupa samoinicijativno?

Interesovalo ih je i to, kako su naveli, da li se i drugi američki ambasadori miješaju u unutrašnjost zemlje u kojoj su na službi?

Zatim su naveli da su dobili tek kratak odgovor na, kako dodaju, 10 konkreteno postavljenih pitanja.

“Hiljadu ‘zašto’, nijedno konrektno ‘zato’. Tako zvanični Washington odgovara na jasno definisana pitanja naše Televizije o radu svoga ambasadora u BiH. Gotovo svakodnevno iz Američke ambasade u Sarajevu stižu saopštenja u kojima kritikuju Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo. I postavljaju pitanja. A onda smo i mi odlučili da pitamo. Deset pitanja poslali smo State Departmentu”, naveli su iz RTRS.

Dalje u tekstu su naveli niz pitanja koja su postavili i ona se većinom odnose na djelovanje ambasadora Murphyija u BiH, što se, možemo reći i očekivalo budući da je on Dodikova bolna tačka, a RTRS, s druge strane, medij koji otvoreno podržava predsjednika RS.

Na pitanja iz State Departmenta su im odgovorili:

“Ambasador Murphy je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsjednika Sjedinjenih Država. On ima puno povjerenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da bi pomogao u unapređenju integracije BiH u euroatlantske institucije; braniti teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine; suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije”.

Američka ambasada o finansijskoj situaciji u Republici Srpskoj: “Gdje je nestao novac?”

Podsjetimo, Američka ambasada danima provodi jednu vrstu kampanje, u kojoj, podsjećajući vlast u RS na sankcije ujedno i pita gdje je novac. Prije svega misle na zaduženja ovog entiteta, zatim, novac od sklopljenih ugovora sa sumnjivim firmama koje su povezane sa porodicom Dodik, ali su osim toga upozorili i na to da se rizikuje budućnost građana RS zbog nekoliko pojedinaca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!