Zbog prevelikog broja testova u Sarajevu, ZZO potpisao ugovor sa privatnicima

Vijesti 14. jan 202218:07 > 18:08 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Preko dvije hiljade PCR testova građana ostalo je u hladnom lancu zbog nemogućnosti KCUS-a da obradi sve testove.

“ZZO je potpisao ugovor sa privatnim labaraorijama te uoravo uputio po 500 testova prema Alaea genetičkom labaratoriju, te Eurofarmu kako bi se što prije uradili testovi koji su u hladnom lancu, obzirom da je KCUS limiitirao domicilni Kanton koji je največi gfnansijer KCUSA, sa 1000 testova dnevno koje JUDZKs moze poslati prema istom.
Proteklih dana, za 13 sati uradi se u prosjeku preko 1300 PCR trstiranja radi porasta novozaražemih u KS.” kazali su za N1 iz Kriznog štaba KS.

Podsjetimo, zbog ograničenog broja PCR testova koje prima Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u ovom trenutku u hladnom lancu u Kantonu Sarajevo se nalazi oko 2.200 uzoraka osoba suspektnih na koronavirus, rekao je danas za N1 koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić.

“Imamo svakodnevno povećan broj testiranja, samo juče smo imali 1.200, a u hladnom lancu nam je preko 2.200 testova. Na KCUS dnevno možemo poslati 1.000 uzoraka”, rekao je Spahić.

Spahić je ponovio da je u KS obezbjeđeno oko 7.000 antigenskih testova koji će danas biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama. Ipak poziva građane da se ne testiraju bez potrebe.

“Za svaki kontakt bez simptoma, ne trebate dolaziti, obzirom da imamo zastoj. Kako bismo pokušali zaustaviti nagomilavanje PCR testova, pokušaćemo to da riješimo antigenskim”, rekao je sagovornik N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!