Zbog propusta tužioca, slučaj ubistva koji je potresao Banjaluku mogao bi da padne na sudu?

Crna Hronika 19. mar 202416:13 > 19:10 0 komentara
N1

Okružni sud u Banjaluci naložće vještačenje DNK tragova koje nije urađeno tokom istrage na pojedinim stvarima koja su pronađena u stanu optuženog Dalibora Mandića (37) a koji se tereti za svirepo ubistvo Ariela Bogdanovića.

Danas su ponovo, po treći put saslušani inspektor PU Banjaluka Svijetlana Malić, koja je učestvovala u pretresu stana optuženog, i u funkciji zapisničara , Adrijana Jović koja je radila zapisnik o uviđaju, kao i vještak Božana Ilić koja je vještačila bilološke tragove sa predmeta koji su oduzeti od Mandića.

Vještak Božana Ilić rekla je da je DNK vještačenje izvršeno samo na sivom duksu i crvenoj jakni na kojima je pronađen trag ljudske krvi ali da se na istom ne mogu utvrditi tragovi krvi optuženog Mandića. Sa druge strane tužilaštvo nije tražilo da se vještačenjem utvrdi da li pronađeni tragovi krvi pripadaju oštećenom.

Takođe na pretresu je konstatovano da pojedini pronađeni predmeti kod optuženog Mandića, prilikom pretresa stana poput ruksaka, čarape , nekoliko patika , cipele, crne trenerke za koju je optuženi Mandić naveo da je moguće da je u njoj bio u noći ubistva, uopšte nisu poslate na vještačenje kako bi se utvrdilo da li ima tragova na njima koji pripadaju oštećenom Arielu Bogdanoviću.

Krv sa Mandićevog duksa nije podobna za vještanje, istakla je vještak Božana Ilić, ali je rekla da postoje određeni uzorci koji su pogodni za vještaćenje. No, još uvijek nije poznato koje će tačno od nabrojanih stvari stvari biti predmet vještaćenja

Budući da je optuženi u priznanju (koje je pred sudom povukao) rekao da je nakon ubistva u ruksak stavio nož i crveni šuškavac, Ilićeva je u sudnici navela da bi u njemu mogli ostati DNK tragovi.

Policijski inspektor Svijetlana Malić u sudnici je navela da su sumnjali da je optuženi oprao odjeću koju je u noći ubistva nosio na sebi, jer su pojedine stvari poput donjeg dijela crne trenerke i donjeg veša zatečeni mokre i na sušenju. Na pitanje odbrane da li su stvari mogle biti mokre od kiše koja je to veče padala, Malić je odgovorila potvrdno, ali je dodala da su svi predmeti “jednolično” bili mokri, aludirajući na to kao da su oprani. S tim u vezi, vještak je rekla da to može uticati na kvalitet traga.

Vještak Božana Ilić zatražila je da uđe u zapisnik da je mašina za genetički analizator pokvarena te da se u maju očekuje popravka iste.

Optuženi Dalibor Mandić ostaje u pritvoru a za 18.april zakazano je naredno ročište.

Mandića optužnica tereti za teško ubistvo. U optužnici se navodi da je Bogdanovića ubio 2. decembra 2022. godine.

Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića. Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te jepao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile nadzorne kamere, ali se lice počinioca ne vidi.

Više u prilogu Žane Kezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!