Zbog sporazuma o readmisiji ispaštaju građani USK-a

Vijesti 07. apr 202320:54 0 komentara

Stanovnici Unsko-sanskog kantona uznemireni su zbog povećanog broja migranata. Sve dešava zbog primjene sporazuma o readmisiji. I dok vlasti u USK kažu da aktuelni način sprovođenja sporazuma neće prihvatiti, s državnog nivoa poruka: Samo sprovodimo što je dogovoreno.

Povećava se broj migranata koje policija iz Hrvatske readmisira u Bosnu i Hercegovinu. U martu prošle godine prihvaćeno ih je 60 a u martu ove 735. Do kraja aprila bi moglo biti i više.

“U ovih zadnjih 10 dana 559 migranata i svakako da je to zabrinjavajuće ukoliko bi se nastavio ovaj trend”, kaže Jusuf Mešić, MUP USK.

Sve se dešava, kažu nadležni, po sporazumu o readmisiji. No, ovaj sporazum je potpisan prije 12 godina koliko se stranci readmisiraju ukoliko postoje valjani dokazi da su u Hrvatsku ušli iz BiH.

Svaka će ugovorna stranka, na zahtjev druge ugovorne stranke, prihvatiti na svoje državno područje državljanina treće države ili osobu bez državljanstva koja ne ispunjava ili više ne ispunjava uvjete za ulazak ili boravak koji se primjenjuju na državnom području ugovorne stranke moliteljice, ukoliko je utvrđeno ili se može osnovano pretpostaviti da je ta osoba ušla na državno područje te ugovorne stranke izravno nakon boravka ili prelaska preko državnog područja zamoljene ugovorne stranke.

Ukratko, za svaku osobu mora postojati jasan dokaz da je ilegalno ušla iz BiH u Hrvatsku. O svemu sam razgovarao sa direktorom službe sa poslove sa strancima kaže nadležni ministar ali najavljuje i novi sastanak.

“Ono što ću da uradim i što mene lično zanima je da li direktor Službe za poslove sa strancima trpi neke pritiske pa se povećao broj ljudi koji se vraćaju”, kaže Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Pritiska nema ,ovo je nešto što je čekalo i što se ranije nije primjenjivalo kaže direktor Službe za poslove sa strancima.

“Nisam ja potpisao Sporazum o readmisiji. To je potpisala država BiH. To je naša obaveza i biće nam obaveza u pristupu Evropskoj Uniji. Nek ne misle pojedinci u lokalnoj upravi da mi nećemo sprovesti sporazume koje smo potpisali sa EU”, rekao je Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Činjenica je da se broj migranata koji stižu iz Hrvatske značajnije povećao nakon sastanka policija BiH i Hrvatske sredinom prošlog mjeseca u Zagrebu. Tada su, kako je saopšteno, dogovoreni dalji modaliteti saradnje.

“Na tom sastanku smo dogovorili samo da se primjenuje sporazum o readmisiji sa Hrvatskom, ništa više što se tiče Službe za poslove sa strancima”, dodaje Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Iz Službe i podatak da je od početka godine više od dvije trećine prihvata bilo po skraćenoj proceduri.

“Ne trebamo to trpati u BIH ako može to da se uradi za 5,6,10, 15 dana da ostanu u zemlji koja nastoji da nam vrati te ljude. Da se vidi da li je osnovano. Može se utvrditi da ti koji su vraćeni nisu prošli kroz BiH, hajmo ih vratiti? Ne možete ih više vratiti”, ističe Nedžad Korajlić, stručnjak za sigurnost.

Vraćanje odnosno protjerivanje migranata iz Hrvatske prema BiH će se izvjesno nastaviti i u narednim danima. Premijer USK jučer je rekao da neće pristati na rješenje po kojem se svi migranti vraćaju samo u ovaj kanton. Ministar Nešić iz Sarajeva poručuje da je spreman otići u Bihać.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!