Zbrajaju se štete u Bosanskoj Krupi, izbjegnuta katastrofa

Vijesti 20. sep 202318:45 0 komentara
N1

Materijalne štete koje je, zbog olujnog nevremena, dan ranije, između ostalih, pretrpjela i Bosanska Krupa tek se zbrajaju. Samo zahvaljujući dužini trajanja ove vremenske nepogode, izbjegnuta je veća katastrofa i scenario koji su građani doživjeli u maju. No, zub prirode, čini se, nije ostavilo traga na turistički potencijal ovog grada, sve više atraktivnog i domaćim i turistima sa strane.

Da se s prirodom nije igrati, upozoravaa i jučerašnji dan, kojeg građani Bosanske Krupe, opisuju kao “apokalipsu”. Snažni olujni vjetar, praćen pljuskom i gradom, osim što je prouzrokovao velike materijalne štete, napravio je problem i vozačima.

“Bilo je svašta, dva crijepa su kod mene pala. I roletne su malo oštećene”.

“Na objektu nisam, ali je ušla voda u podrum i u dnevni boravak, preko terase. Ovo nisam zapamtio”.

“Nije, malo je otišlo cvijeće, jer živim u zgradi”.

Ovaj put su, ipak, dobro prošli, kažu naši sagovornici, prisjećajući se trauma koje su im u maju prouzrokovale poplave. Mnogi od njih gubitke još nisu nadoknadili, a hoće li uskoro, nisu optimistični.

“Dva puta bila poplavama pogođena. Prije maja, u onom vremenu i u novembru. Ja sam dobila 290 KM materijalne štete, a toliku sam poplavu imala, da vlaga još postoji u mojoj kući”.

Sreća je, kažu, što u posljednjem scenariju, nije bilo ljudskih žrtava, ali koliko je KM težak gubitak, utvrdiće nadležni. Prvi čovjek ovog grada kaže da se na vrijeme reagovalo.

“Tih 25 minuta bilo je zaista udarno, dosad neviđeno, pomalo i zastrašujuće. Ali, poslije toga su sve naše jedinice i raspoložive snage izašle na teren i krenule u procjenu štete i raščišćavanje svega onoga što je nevrijeme uradilo. Od srušenog drveća, silnog lišća po cesti, pijeska izbačenog s okolnih brda…”, kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Ovakve situacije ostavile su posljedice i na ovdašnji turizam. No, bez obzira na epske polave u maju, Bosanska Krupa je već narednog mjeseca spremno raširila ruke svojim posjetiocima. Današnji dan, ni po čemu sličan onom iza nas, uz sunčeve zrake i temperaturu od oko 30 stepeni, podsjeća zašto vrijedi posjetiti ovu oazu mira, koja već izvjesno vrijeme ostvaruje svoj puni potencijal. Zbog Une, koja je okosnica bogate turističke ponude, mnogi odlučuju da ljetovanje na moru zamijene kampom pored ove zelene ljepotice.

“U narodu poznatiji kao “Zeleni otoci”. Nalazimo se, trenutno, na malim adama. To je osam riječnih ostrva koji se nalaze u samom centru Bosanske Krupe i čine jedan prirodni raj na zemlji, gdje možete doći, odmoriti se, uz kaficu, zvuk Une i čist vazduh”, kaže Ernes Halilović, šef kabineta gradonačelnika.

Otoci su povezani drvenim mostovima, a na zelenim površinama ispod bogatih krošnji drveta, dobrodošao je svako ko želi da uživa u ovom krajoliku”.

Ali i stvara, budući da je ovaj čarobni ambijent, nerijetko inspiracija i mladim umjetnicima.

“Pogotovo jer ima ova divna rijeka Una, njen zvuk… Ovdje ima i životinja, koje samom pojavom inspirišu na rad i kreaciju”, dodao je Gorana Kezija, umjetnik iz Banjaluke.

No, sve to posjetioci, možda i najviše duguju Selimiru Hasiću, penzioneru i zaljubljeniku u prirodu, bez kojeg bi čitava priča imala drugu dimenziju. Od održavanja, preko spašavanja stabala od sigurnog propadanja, samo su neki od njegovih podviga koje je prepoznala i nagradila i lokalna zajednica.

“Jednostavno, nešto me je motivisalo da ja to radim. Prvo sam spasio oko 200 stabala od bršljena, to je rak jedan koji ga je napao, evo vidite, sad se to suši… Da to nije očišćeno, za dvije godine to bi drvo uginulo. Sad je očišćeno i za dvije-tri generacije, ja to neću doživjeti, može da nadživi to drvo. Mora ono imati kiseonik, a to mu nije davalo kiseonik”, dodaje Selimir Hasić, penzioner.

Dobri ljudi, odlični domaćini, predivan prirodni ambijent. Još samo da vremenske prilike prestanu iskaljivati svoj bijes na njoj kako bi Bosanska Krupa, ponovo, mogla da diše punim plućima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!