Zdravstvena inspekcija: Sve dokaze ćemo dostaviti ministarstvu zdravstva

Vijesti 12. nov 202113:11 > 14:09 0 komentara
N1

Kantonalni zdravstveni inspektor po dobijenim saznanjima iz medija i zahtjeva koji je i službenim putem dostavilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak inspekcijskog nadzora iz svoje nadležnosti u privatnim specijalističkim ordinacijama Halimić na Marijin Dvoru i Rožajac/Bejtović na Dobrinji, koje se nalaze na istoj adresi, potvrđeno je za N1 iz Kantonalne uprvave za inspekcije.

„Po utvrđenom činjeničnom stanju sve informacije i dokaze do kojih inspektor dođe u postupku obavljanja službene dužnosti biće dostavljene i Ministarstvu zdravstva KS, koje je zahtjevalo inspekcijski nadzor.“, rekli su nam.

Ministarstvo utvrđuje ispunjenost zakonskih uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti

Napominejmo da je shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti propisano da nadležno ministarstvo zdravstva utvrđuje ispunjenost uslova propisanih zakonom za obavljanje zdravstvene djelatnosti, te na osnovu istog donosi rješenje da zdravstvena ustanova može obavljati zdravstvenu djelatnost, a identično je propisano i za privatnu praksu.“, istakli su za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Utvrđivanje uslova prije izdavanja rješenja odnosi se na utvrđivanje uslova prostora, opreme i kadra prema djelatnostima. Dakle, za ustanove čiji osnivač je Kanton Sarajevo, kao i za privatnu praksu na području Kantona Sarajevo ispunjenost uvjeta određuje Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, koji vodi i registar zdravstvenih ustanova dostupan na web stranici Ministarstva, a za ustanove čiji je osnivač Federacija BiH, rješenje donosi Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

„Vezano za kontrolu opreme, pravilnicima iz oblasti zdravstva propisano je da su zdravstvene ustanove i privatna praksa u obavezi sklopiti ugovor o servisiranju medicinsko – tehničke opreme, te imati potvrdu o redovitom servisiranju.“, rečeno je na upit N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!