Zelenika: Počela sam se pitati da li nas Hrvate Čović smatra imbecilima

Vijesti 04. feb 202218:12 > 18:51 0 komentara
N1

„Ne brine Čović za RS ili Hrvate, nego mu trebaju glasovi Srba iz FBiH“ – poručila je nakon istupa lidera HDZ BIH u NSRS Diana Zelenika, nekadašnja zastupnica HDZ 1990 u Parlamentarnoj skupštini BiH koja je za “Dan uživo” komentirala aktuelnu političku situaciju.

Onakav patetičan donekle i očinski stav na način kako je to izgovoreno u meni je izazvao sasvim suprotne emocije, pa čak bi se usudila i reći stomačne tegobe. Počela sam se pitati da li nas Hrvate gospodin Čović smatra tolikim imbecilima pa nam desetljećima na neki način udara na inteligenciju. Osobito u sklopu činjenice da je iz RS protjerano 220.000 Hrvata, a samo u banjalučkoj biskupiji, 1054 osobe su ubijene, od toga 614 civila, od toga 144 žene samo zato što su bili Hrvati, na pragovima svojih domova. I onda veličati i onako se obraćati po meni znači ignoriranje svih tih stradalnika i prognanika među hrvatskim narodom iz RS.” kazala je Zelenika

Na navode da “Čović podržava RS, Hrvate štiti Dodik” i pitanje može li ta koalicija dva protiv jednog donijeti dobro”, kazala je kako ne može, osim da je u pitanju borba protiv kriminala.

“Moramo postaviti pitanje zašto je tako? Ako onaj najjači udari na najslabijeg preglasavanjem, bira mu predstavnika već tri mandata, onda se postavlja pitanje jesu li ova dvojica na jednoj strani produkt preglasavanja i onog što najbrojniji narod radi?

Slušala sam malo bošnjačke političare posljednjih dana koji govore o evropskim smjernicama i građanskoj državi ali ja moram naglasiti Ustav BiH u čijoj preambuli stoji da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci konstitutivni narodi. Ja osobno ne vjerujem u činjenicu da je preglasavanje hrvatskog naroda i izbor Željka Komšića u tri mandata zbog onih 3,7% ostalih, nego je to budimo iskreni radi onih 51% Bošnjaka. I u ratu smo imali tri vojske, tri regije, tri jedinice da i Hrvati ako ništa sada mogu birati svog predstavnika.” rekla je Zelenika u Danu Uživo.

Komentirala je i podršku koju Čoviću daje predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kao i kritike koje je upito premijer RH Plenković.

Što se tiče njih dvojice u zadnje vrijeme smo se naslušali raznoraznih epiteta kojima bi bila sklona djeca u vrtiću ne dužnosnici na toj razini. Spomenula bih to da njegove izjave ovise od funkcije koju obavlja, dok je bio premijer nije dao dijaspori na SDP-ovu listu. Hrvate je upućivao da nemaju šta raditi u Zagrebu, da svoje probleme rješavaju u Sarajevu. Sada kada je postao predsjednik mijenja se retorika, shvatio je da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, da i u Ustavu stoji da se štite Hrvati u BiH. Onda pod geslom ovog preglasavanja o kojem sam govorila podržava to savezništvo između Čovića i Dodika. Što se tiče Plenkovića on je po meni uglađeniji, upitan o govoru u NSRS, on se diplomatski ogradio da ga nije slušao.”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!