Zelenski u Tirani predložio organizovanje “Ukrajinsko-Balkanskog odbrambenog foruma”

Svijet 28. feb 202418:15 0 komentara
REUTERS/Florion Goga

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od zemalja Zapadnog Balkana danas da počnu proizvodnju vojne opreme kako bi pomogli njegovoj zemlji u borbi protiv Rusije, dok se unutar EU i SAD i dalje vode diskusije o prižanju vojne i finansijske pomoći Ukrajini, javlja Euractiv.

Zelenski je pristustvovao Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Tirani, čiji je domaćin bio albanski premijer Edi Rama, zajedno sa još 10 lidera ili visokih predstavnika, uključujući predsjednicu Kosova Vjosu Osmanij i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kao i na samitu zapadnih lidera u ponedeljak u Parizu, Zelenski je govorio o odbrani, rekavši na konferenciji za novinare da, uprkos partnerstvima sa oko 500 odbrambenih kompanija, to nije dovoljno za pobjedu protiv vojske Vladimira Putina.

Vidimo problem u snabdijevanju municijom i to utiče na bojno polje, zbog čega smo zainteresovani za koproizvodnju municije sa vama i našim partnerima“, rekao je ukrajinski predsednik.

Predlažem zajednički forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i Balkana“, rekao je on.

Kako piše Euractiv, u sklopu takvog događaja bi se razmatrali načini za saradnju po pitanjima odbrambene proizvodnje sa regionalnim partnerima, podstičući isporuke prijeko potrebne municije Ukrajini u trenutku kada se EU bori da ispuni svoja obećanja.

Srbija, najveća zemlja zapadnog Balkana, ima najveći odbrambeni sektor u regionu i 2021. godine izvezla je oko 1,2 milijarde dolara oružja i vojne opreme, a istovremeno je bila dom nekoliko obrazovnih institucija za inženjering vojne opreme.

Međutim, dok je Srbija osudila ruski rat, a Vučić srdačno pozdravio Zelenskog u Tirani, Beograd i dalje odbija da svoju vanjsku politiku prema Rusiji uskladi sa Evropskom unijom. Nije se pridružila sankcijama koje je uvela EU i nastavlja da njeguje trgovinske i političke veze sa Moskvom.

Kako navodi Euractiv, Vučić još nije komentarisao zahtjev Zelenskog.

U povjerljivom dokumentu Pentagona, koji je procurio prošlog aprila, sugeriše se da je Srbija pristala da isporuči oružje Kijevu ili da ga je već poslala, no to je Vučić demantovao.

“Prestanite sa izgovorima”

U intervjuu dan prije samita, Rama je rekao za Euractiv da je Zapadni Balkan ključan za EU jer će osigurati njenu sigurnost, te je podcrtao da je vrijeme da se region pojača usred “izgovora” i “ograničenja” koja dolaze od “većih, bogatijih”.

Njegov komentar je bio odgovor na pitanje koje se odnosilo na probleme EU s vetom, uzastopne neuspjehe u dogovoru o finansiranju i nasumičan i spor pristup pružanju vojne pomoći, te blokade fondova u američkom Kongresu.

Rama je ponovio svoje prethodne izjave danas, navodeći da je postojanje Evropske unije i njenih država članica ugroženo dok rat u Ukrajini ulazi u treću godinu.

Poredak zasnovan na pravilima se dovodi u pitanje jer su se odnosi moći pretvorili u borbu za moć. Stari apetiti za dominacijom se šire i to ulijeva strah…Ne smijemo dozvoliti da Rusija pobijedi, a Ukrajina izgubi, jer bi cijelo postojanje EU bilo dovedeno u pitanje”, rekao je Rama.

Zajednička izjava koju smo danas potpisali u znak podrške euroatlantskim integracijama Ukrajine dodatno će ojačati naše odnose i odlučnost da stojimo uz Ukrajinu“, rekao je on, te je odbacio pretpostavku da se šest kandidata za članstvo u EU u njegovoj regiji osjeća ugroženo jer bi fokus EU na Ukrajinu mogao dodatno omesti njihov sopstveni napredak.

“Zaslužujemo da budemo dio euroatlantske zajednice”

Zelenski je također izrazio zahvalnost za organizaciju događaja u Tirani, pozdravljajući proširenje i navodeći da veoma cijeni gostoprimstvo “i priliku da razgovaramo o tome kako možemo ojačati naše zemlje jer svi znamo da je put kojim će Evropa ići generacijama sada se utvrđuje”.

Za naše slobodne države važno da Putinov režim izgubi. Naša vizija Evrope zasniva se na principu dostojanstva”, rekao je on.

Dodao je da sve evropske zemlje koje podržavaju principe Evrope i žele da postanu članice njene zajednice zaslužuju punopravno članstvo.

Svi zaslužujemo da budemo dio evropske i euroatlantske zajednice”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!