Želi li HDZ BiH da u državnim institucijama legalizira isplaćivanje primanja u koverti?

Vijesti 21. maj 202419:33 0 komentara
N1

Podrške danas nije bilo za hitnu proceduru prijedloga dopuna Izbornog zakona u državnom parlamentu. Prijedlozi Kluba SDA i zastupnika Šemsudina Mehmedovića Bit će razmatrani na narednoj sjednici. Tada se očekuje i rasprava i o Prijedlogu izmjena zakona o finansiranju institucija BiH. Današnja sjednica protekla bez važnih, reformskih zakona.

I danas bez razmatranja dva predložena zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači Klub SDA i poslanik Šemsudin Mehmedović. To znači da će biti proslijeđeni na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma državnog parlamenta, kako bi, eventualno, dobili zeleno svjetlo za razmatranje po hitnoj proceduri.

“To se čisto odnosi na to da se ljudima, koji su 1991. imali adresu i bili protjerani iz opštine prebivališta, a sad žive u nekoj drugoj opštini, da uz dokaz o svom prebivalištu 1991. Mogu se prijaviti na glasanje na opštinskim izborima u opštini u kojoj su bili do te godine”, rekao je Šerif Špago iz SDA.

Na prvi pogled, ne baš zanimljiv dnevni red. Međutim, jedan detalj se izdvojio. Umjesto Prijedloga zakona o dopunama zakona o odbrani BIH, uvršten je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansiranja institucija BiH, čiji je predlagač HDZ-ov Predrag Kožul. Iako nije razmatran po hitnoj proceduri, zbog nedostatka podrške, narednog puta trebalo bi da bude u skraćenoj. Otvara li to vrata isplati novčanih primanja političkim predstavnicima koji su pod američkim sankcijama u koverti?

“Svi oni koji su stavljeni na crnu listu iz različitih razloga i potreba danas nisu dobili platu. Ja nisam dobio dva mjeseca, sad će treći. Ako neko misli da je to u redu, OK”, rekao je on.

Novinari su ga pitali i od čega živi tri mjeseca?

“Dobro, sad je to malo intimno pitanje od čega živim”.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!