Zemlje Beneluksa o Strateškom kompasu EU i pominjanju konstitutivnosti

Vijesti 23. mar 202220:48 > 21:02 0 komentara
N1

Tri zemlje Europske unije pozdravile su usvajanje strateškog dokumenta koji se odnosi na viziju razvoja odbrane EU, a koji nudi poseban osvrt na Bosnu i Hercegovinu, ali su izrazili nezadovoljstvo zbog spominjanja "diskriminirajućeg" koncepta konstitutivnih naroda u zemlji.

Nizozemska, Belgija i Luksemburg pozdravljaju usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i obranu, ali žale zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži referencu na “diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda”.

Nizozemska, Belgija i Luksemburg su potvrdile kako njihov pristanak na Strateški kompas “ni na koji način ne znači promjenu u općem stajalištu Nizozemske kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana u BiH, posebno provođenjem sudske presude u slučaju Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava”.

Ove tri zemlje su istakle kako se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi “učinio izazovnijima provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda suda u Strazburu ili bi dodatno produbio etničke podjele”.

Šefovi diplomacija i ministri odbrane zemalja članica Europske unije prije dva dana su usvojili Strateški kompas EU, koji pruža viziju razvoja odbrane EU, a dokument spominje Bosnu Hercegovinu i dijalog između Beograda i Prištine.

Kada je riječ o BiH navodi se da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”, kao što je propisano Ustavom BiH, kao i reformski proces na svom europskom putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!