Žene u crnom podržale Žene Srebrenice: Politika negiranja je jako opasna

Vijesti 11. okt 202218:51 0 komentara

I dok dolaze oštre reakcije na kontoverznog režisera iz Srbije Borisa Malagurskog koji je u Srebrenici snimao kadrove za svoj novi film "Republika Srpska: Borba za slobodu", Žene Srebrenice danas su u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, imale miran protest i poručile da žele samo istinu i pravdu za sve žrtve. Ovaj put su ih u tome podržale i Žene u crnom iz Beograda.

Od prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini na evidenciji nestalih osoba još uvijek se nalazi oko 7.600 osoba. Među njima i majka Sadete Salihović iz Liplja sa kojom se rastala padom Zvornika.

“Jedni smo otišli za Srebrenicu, jedni za Tuzlu. Moja mati je pošla 1993. godine, a ja sam bila sa djecom u logoru. Kćerka mi je pobjegla iz logora. Majka je ostala i pošla i smrzla se. Od tada ne znamo nikada ništa o njoj”, kazala je Sadeta.

Minimiziranje stradanja Bošnjaka u Podrinju ove žene kažu da doživljavaju kao svakodnevnu provokaciju pa to očekuju i od novosnimljenog filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

“Ja bih to osudila.To treba ispitati, pa podnijeti i tužbu. Ali kada ideš to nešto, zatalasa se pa onda idu namjerno, a to onda boli. Nas boli duša zbog takvih stvari, a znamo šta smo preživjele u Potočarima, znamo kakve su muke bilo. znamo da su djecu odvajala od majki”, kazala je Nura Begović, UG Žene Srebrenice.

“Iskreno, mi ništa bolje se i ne nadamo. Početak i kraj, sve je isto. Ništa se ne mijenja, a mi bismo voljele da se nešto promijeni i zbog omladine i djece. Mi ne možemo živjeti u jednom krugu”, kazala je Naza Hasanović iz Bratunca.

Negiranje zločina, slavljenje ratnih zločinaca, ignorisanje Zakona o zabrani negiranja genocida, realnost su koja ne vodi ničemu, rečeno je na mirnom protestu.

“Nepohodno je da se radi na mnoštvu niova. Na nivou države, društva, obrazovnog sistema, umjetnosti, itd. Mislim da je politika negiranja jako, jako opasna. Ne samo za žrtve, već je opasna i ponižavajuća i za one same koji to čine”, istakla je Staša Zajović, Žene u crnom Beograd.

“Okupili smo se ovdje da izrazimo solidarnost sa žrtvama i mrtvima i živim. Ukazujemo na jednu civilizacijsku sramotu.Za jednu civilizaciju i kulturu je to nedopustivo. Još gore je što se taj zločin slavi i veliča. Moramo znati da smo mi sa nacionalnim ustavom i nacionalnim ustavom, odgojili nacionalne ubice. Djeca su rođena, odrasla i napitana mržnjom i sada proizvode mržnju i nasilje”, kazao je Ramiz Berbić, mirovni aktivista.

Porodice stradalih su očajne što se informacije o masovnim grobnicama kriju, a Sadetina jedina želja je, dok je živa još, da pronađe i ukopa majčine kosti.

“Nisam rekla da je neko ubio, ali molim sve ljude dobre volje da kažu gdje su ti što su se smrznuli. Pa, bar jedna kost da znam gdje je koja je ostala od njenog života. Meni je blizu smrt, svi smo gotovo pomrli. Nje nema, sine, nikada”, poručuje Sadeta.

Žene Srebrenice su poručile da neće odustati dok ne bude pornađena i ukopana posljednja kost ubijenih. Isto tako od nadležnih istuticja traže da ubrzaju potrebne procese, a sve u ime istine i pravde.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!