Žiško: Nadležni su svjesni da spaljivanje fosilnih goriva ubija građane

Vijesti 05. jan 202322:07 0 komentara
N1

Denis Žiško iz Arhus centra BiH večeras je u sklopu programa Newsnight govorio o akutelnoj problematici zagađenog zraka koja pogađa sve više i više građana BiH. Kako je poručio, glavni problem je spaljivanje fosilnih goriva.

Kako doći do čistog zraka?

“Jednostavno, to je nešto o čemu govorimo decenijama; problem zagađenja zraka u našim sredinama je spaljivanje fosilnih goriva. Moramo naći načina da prestanemo spaljivati fosilna goriva i samim tim kada se dešavaju temperaturne inverzije neće doći do zagađenja koje je poklopljeno u našim kotlinama zbog temperaturnih inverzija”, kazao je Žiško i poručio:

Znam da to zvuči čudno kada se kaže, prestanak korištenja fosilnih goriva, ali to je nešto na šta su se naši vlasti obavezale potpisivanjem deklaracije prije 2-3 godine, gdje su se obavezale dekarbonizirati društvo do 2050. godine“.

Dodaje da će termoelektrane prestati sa radom za 15-20 godina, a da cijela Evropa ide u pravcu dekarbonizacije.

Nema ništa od modernizacije termoelektrana, činjenica je da će one prestati sa radom za nekih 15-20 godina. To je činjenica, nije nešto o čemu će politika odlučivati, nego ekonomija. Pravac u kojem bi trebali ići i u kojem ide Evropa je dekarbonizacija društva“.

“Kada govorimo o dekarbonizaciji to znači prestanak korištenja fosilnih goriva u tri sektora; industrija, transport i poljoprivreda”.

Da li ljudi razumiju koliko je ovo ozbiljan problem?

Ono što je žalosno, nemojte misliti da naši nadležni nisu svjesni problema i činjenice da spaljivanje fosilnih goriva ubija građane. Oni su jako svjesni te činjenice, ali je problem što su vezani za sektor uglja, odnosno sektor energetike i finansijski i politički“, ističe Žiško.

“To je njihova zlatna koka. Oni su svjesni svega što se dešava, ali su isto tako svjesni da prestankom rada termoelektrana i energetskog sektora baziranog na uglju oni gube veliki izvor finansija i zato se opiru prestanku korištenja uglja, što će se desiti”, kazao je u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!